Sernik Pistacjowy (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Sernik Pistacjowy

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)


Moja fascynacja sernikami nie jest żadnym sekretem. Dziś postanowiłem przygotować sernik o smaku pistacjowym, który jest po prostu fenomenalny i niemalże doskonały. Charakteryzuje się niezwykłą kremową konsystencją, delikatnie zbalansowaną słodyczą i prostotą. Do jego stworzenia potrzebujesz jedynie kilku wyselekcjonowanych składników. Głównym elementem tego przepisu jest pasta pistacjowa, stworzona z uprażonych i zmielonych orzechów pistacjowych, zupełnie inna niż krem pistacjowy, który zawiera mieszankę zmielonych pistacji, białej czekolady i cukru.

Warto zaznaczyć, że istnieje pewne nieporozumienie między pastą a kremem pistacjowym, a moim zdaniem, własnoręcznie przygotowana pasta pistacjowa jest kluczowa. Procedura jest dość prosta: należy obrać około 400 g pistacji, upiec je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 7-8 minut, poczekać, aż ostygną, a następnie zblendować je na gładką pastę.

Oczywiście istnieje również opcja zakupienia gotowej pasty, a jeśli ktoś preferuje ten wybór, to w tym przypadku z czystym sumieniem polecam markę Krukam 

https://krukam.pl/product-pol-436-Pasta-z-pistacji-150g.html?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5#dlapi_npa=0&dlapi_lu=202402111053166391302040pasta

która oferuje produkt wysokiej jakości.

Zatem polecam gorąco do wypróbowania mój przepis.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 371 kcal

W tym: Białka 7.59 g | Tłuszcze 23.56 g | Węglowodany 33.03 g (w tym cukry 15.14 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na spód:

 

- 200 g maślanych herbatników

- 40 g pasty pistacjowej

- 30 g masła

 

Składniki na masę sernikową:

 

- 450 g twarogu sernikowego (tym razem polecam Mój Ulubiony z Wielunia)

- 100 g pasty pistacjowej

- 80 g cukru

- 2 jajka

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 10 g mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo do dekoracji:

 

- 4 łyżki pasty pistacjowej

- garść posiekanych pistacji

- płatki lub pączki jadalnych róż

 

 

Przygotowanie:

 

W garnuszku lub kuchence mikrofalowej roztopić masło razem z pastą pistacjową. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Herbatniki zmiksować w mikserze lub malakserze i pod koniec miksowania dodać roztopione masło z pastą. Zmiksować do całkowitego połączenia się składników.

Tortownicę o Ø20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Gotową masę ciasteczkową przesypać do tortownicy i przy pomocy łyżki lub szklanki z równym i płaskim dnem ugnieść na dnie tortownicy. Tortownice wstawić do kosza AirFryera i podpiec spód przez 4 min w temperaturze 160°C. Następnie wyjąć na blat i wystudzić. W tym czasie przygotować masę sernikową.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera lub w kielichu blendera umieścić wszystkie składniki na masę sernikową razem i zmiksować, tylko do połączenia się składników oraz do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Masa będzie dość gęsta.

Przelać masę do tortownicy na ciasteczkowy spód, delikatnie wyrównać i wstawić ponownie do kosza AirFryera.

Urządzenie ustawić na 150°C i piec sernik przez ok 40 – 45 min.

Po zakończeniu programu lekko otworzyć kosz i pozostawić w nim sernik przez ok 15. Następnie ostrożnie wyjąć tortownicę na blat i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.  

Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową udekorować go pastą pistacjową i oprószyć posiekanymi pistacjami i płatkami lub pączkami jadalnych róż. Udekorowany sernik odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

Podawać mocno schłodzony.

 

*Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 150°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).

Spód i masę sernikową przygotować zgodnie w powyższymi instrukcjami. Masę przelać do tortownicy na ciasteczkowy spód.

Na dno piekarnika postawić miseczkę z wodą.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec sernik przez ok 80 min.

Po zakończonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik przez ok 15 min.

Następnie wyjąć sernik na blat, wystudzić do temperatury pokojowej, udekorować i schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Podawać mocno schłodzony.








Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty