Podobają Ci się przepisy???

Lemoniada Rabarbarowa

Lemoniada Rabarbarowa

 

Lemoniada rabarbarowa to niezrównana uczta dla zmysłów, której harmonia smaków przenosi Cię na malowniczą wyprawę przez ogrody letniej ekstazy. Ta wyjątkowa kompozycja harmonizuje w sobie cierpkość rabarbaru z eksplozją pikantnej świeżości cytryn, tworząc niezapomniany taniec smaków na podniebieniu. To więcej niż tylko napój - to podróż przez ogrody letniej radości, gdzie każdy łyk jest jak wdech świeżego powietrza w gorący dzień.

Ta kolorowa kompozycja nie tylko ugasi twoje pragnienie, ale także zaskoczy i ożywi twoje zmysły. Lemoniada rabarbarowa kusi niebanalnym profilem smakowym, który jest jednocześnie wyważony i ekscytujący. Jest to doskonały towarzysz chwil relaksu, oferujący odświeżające wrażenia, które pobudzą twoje podniebienie do życia i zostawią cię z uczuciem niedosytu.

Zaproś swoich przyjaciół i rodzinę na degustację tego wyjątkowego napoju, a zobaczysz, jak szybko stanie się on gwiazdą wieczoru. Nie potrzeba sztucznych barwników ani żadnych wymyślnych sztuczek - wystarczy prosty syrop rabarbarowy, by stworzyć ten majstersztyk smaku. Lemoniada rabarbarowa to powitanie lata w jego najpiękniejszej formie - radosna, soczysta i pełna życia.

Nie zwlekaj, sięgnij po ten niesamowity napój i doświadcz prawdziwej letniej przyjemności już dziś.

Kaloryczność potrawy w 100 g Z CUKREM: 42 kcal

W tym: Białka 0.26 g | Tłuszcze 0.07 g | Węglowodany 9.56 g (w tym cukry 8.77 g)

**********************************************************

Kaloryczność potrawy w 100 g Z ERYTRYTOLEM lub KSYLITOLEM: 10 kcal

W tym: Białka 0.26 g | Tłuszcze 0.07 g | Węglowodany 9.57 g (w tym cukry 0.79 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na syrop rabarbarowy:

 

- 5 dużych łodyg rabarbaru

- 200 g cukru lub innego słodzika (erytrytol, ksylitol)

- 250 ml wody

 

 Składniki na lemoniadę:

 

- syrop rabarbarowy

- 200 ml soku z cytryny (z ok 4 dużych cytryn)

- 1 cała cytryna

- ok 1 l wody mineralnej niegazowanej

- kostki lodu

- świeża mięta

 


Przygotowanie syropu:


Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.  Umieścić w garnku z powłoką nieprzywieralną razem z cukrem i wodą. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aby cały cukier się rozpuścił. 

Następnie zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i gotować całość przez około 10-15 minut lub do momentu, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. Gotowy wywar zdjąć z ognia.

Póki syrop jest gorący przecedzić go przez gęste sitko lub gazę i odstawić do lekkiego ostygnięcia.



Przygotowanie lemoniady:


Wycisnąć sok z cytryn a jedną z nich wyszorować pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić w cienkie plastry i wrzuci do dużego dzbanka.

Do dzbanka wlać również sok z cytryn, wodę mineralną. Wymieszać. Dodać przestudzony syrop rabarbarowy i dużo kostek lodu. Wymieszać i udekorować listkami świeżej mięty.

Podawać mocno schłodzony.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty