Placek z Rabarbarem i Kruszonką

Placek z Rabarbarem i Kruszonką

 

Wspaniałe ciasto z rabarbarem to jak powitanie wiosny na talerzu - miękkość ciasta, soczystość owoców i chrupkość kruszonki tworzą harmonijną symfonię smaków, która rozbudza zmysły i sprawia radość przy każdym kolejnym kęsie. Gdy na straganach pojawia się rabarbar, wiemy, że pora pozostawić za sobą szare, mroźne dni i przywitać ciepłe promienie słońca oraz zapach świeżej zieleni.

Rabarbar, ten wiosenny dar natury, jest prawdziwym skarbem sezonu. Jego łodygi emanują intensywnym aromatem i kuszą nie tylko słodyczą, ale także lekką nutą kwasowości, która pobudza podniebienie. Dodatkowo, bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy zawartych w rabarbarze sprawia, że spożywanie go to prawdziwa uczta dla zdrowia i smaku.

Mój przepis na placek z rabarbarem to prosta i szybka droga do kulinarnej rozkoszy. Nie wymaga on żadnych specjalistycznych umiejętności czy zaawansowanych narzędzi kuchennych. Wystarczy chęć eksperymentowania i gotowość na wyjątkowe doznania smakowe. Smak tego placka to połączenie wyrazistej ostrości rabarbaru z delikatną słodyczą kruszonki, które razem tworzą niepowtarzalny smakowy balans, a ten zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Niech mój placek z rabarbarem stanie się częścią Waszej wiosennej tradycji kulinarnej. Idealny jako drugie śniadanie, czy popołudniowa przekąska przy filiżance gorącej herbaty lub aromatycznej kawy jako deser po obiedzie. To niezapomniane doświadczenie smaku, które przeniesie Was w magiczny świat sezonowych przyjemności. Nie czekajcie dłużej – sięgnijcie po rabarbar i stwórzcie własne kulinarne arcydzieło, które rozpieści Wasze podniebienie i cieszyć będzie wszystkich Waszych bliskich.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 299 kcal

W tym: Białka 4.84 g | Tłuszcze 16.51 g | Węglowodany 31.99 g (w tym cukry 15.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

 

- 330 g mąki pszennej tortowej

- 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego

- 160 g cukru + 1 łyżka

- łyżeczka cukru z wanilią

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 4 dużej jajka lub 5 średnich

- 2 czubate łyżki śmietany 18%

- 6 dużych łodyg rabarbaru

 

Składniki na kruszonkę:


- 140 g mąki

- 100 g zimnego masła

- 100 g białego cukru

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna/dolna grzałka). Prostokątną blaszkę o wymiarach ok 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W pierwszej kolejności należy przygotować kruszonkę, która w czasie przygotowywania ciasta będzie chłodzić się w lodówce.

W misce umieść wszystkie składniki kruszonki i zacznij rozcierać palcami aż powstaną niewielkie grudki ciasta. Miskę wstaw do lodówki.

W misie miksera umieścić jajka, cukier i cukier z wanilią a następnie zacząć ubijać na wysokich obrotach aż powstanie gęsta puszysta masa.

W tym czasie rabarbar umyć i oczyścić a następnie pokroić łodygi ukośnie w cienkie (ok 0,8 mm grubości) plasterki. Plastry rabarbaru umieścić w osobnej misce i wymieszać delikatnie z łyżką cukru.

Do ubitej masy jajecznej delikatnym strumieniem wlać olej nie przerywając miksowania. Dodać śmietanę i krótko całość zmiksować do połączenia się składników.

Następnie do masy jajecznej delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

Gotową masę przelać do foremki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar i zasypać go schłodzona kruszonką.

Blaszkę wstawić do piekarnika i piec placek przez ok 50 min.

Następni wyjąć blaszkę na blat i pozostawić do przestygnięcia.

Przed podaniem oprószyć wierzch placka cukrem pudrem.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (nie w lodówce).




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty