Konfitura Truskawkowa (Cook4me Tefal - Multicooker)

Konfitura Truskawkowa

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Konfitura z truskawek przygotowana w Cook4Me to prawdziwa uczta dla zmysłów, która łączy w sobie prostotę przygotowania z intensywnym, naturalnym smakiem owoców. Dzięki nowoczesnej technologii Cook4Me, tworzenie domowych przetworów staje się niezwykle łatwe i szybkie, zachowując przy tym wszystkie walory smakowe i odżywcze truskawek.

Domowa konfitura z truskawek jest słodka, ale nie przesadnie, z delikatną nutą kwaskowatości, która dodaje jej głębi. Intensywny smak dojrzałych truskawek sprawia, że każdy kęs to mała eksplozja letniej świeżości. W zależności od preferencji, można uzyskać gładką konsystencję lub pozostawić większe kawałki owoców, które przyjemnie pękają w ustach.

Konfitura ma głęboki, rubinowy kolor, który od razu kojarzy się z pełnią lata. Jest gęsta, ale jednocześnie łatwo rozsmarowuje się na chlebie czy naleśnikach. Jeśli zostawimy większe kawałki owoców, będą one pięknie widoczne, dodając konfiturze rustykalnego uroku.

Przygotowanie konfitury w Cook4Me jest banalnie proste i szybkie. Potrzebujesz tylko kilku składników: świeżych truskawek, żelfixu, cukru i soku z cytryny.

Śniadania: Domowa konfitura truskawkowa jest idealna na świeżym, chrupiącym pieczywie, z masłem lub twarogiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy jogurtu. Można ją wykorzystać jako bazę do sosów owocowych, które wzbogacą smak mięs, szczególnie drobiu i wieprzowiny. Dzięki Cook4Me, proces jest prosty i szybki, a efekty zachwycają. Domowa konfitura to pewność, że nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków. Truskawki w pełni sezonu to niezrównany smak, który warto zachować na dłużej.

Konfitura z truskawek przygotowana w Cook4Me to idealny sposób, aby cieszyć się smakiem lata przez cały rok. To również doskonały pomysł na domowy prezent, który z pewnością ucieszy każdego obdarowanego. Wypróbuj koniecznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g Z DODATKIEM CUKRU: 90 kcal

W tym: Białka 0.61 g | Tłuszcze 0.73 g | Węglowodany 19.93 g (w tym cukry 19.85 g)

Kaloryczność potrawy w 100 g Z DODATKIEM ERYTRYTOLU: 40 kcal

W tym: Białka 0.61 g | Tłuszcze 0.73 g | Węglowodany 19.95 g (w tym cukry 7.37 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie

Składniki:

 

- 1 kg truskawek

- 150 g cukru lub erytrytolu

- 20 g żelfixu 2:1

- sok z jednej cytryny

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 


Przygotowanie:

 

Przygotować małe słoiczki które należy dokładnie umyć wraz z nakrętkami i sparzyć wrzątkiem. Następnie dokładnie osuszyć.

Truskawki dokładnie umyć. Najlepsza metoda na umycie truskawek to umieszczenie ich w misce lub komorze zlewozmywaka, zalanie zimną wodą i wymieszanie z 3 łyżkami sody oczyszczonej. Truskawki pozostawić w takiej mieszance przez ok 15 min a następnie dokładnie wypłukać pod zimną, bieżącą wodą.

Z truskawek usunąć szypułki a następnie pokroić je na mniejsze kawałki.

Pokrojone truskawki przełożyć do misy Multicookera, zasypać żelfixem i i dodać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i podsmażać truskawki aż puszczą soki i zaczną delikatnie bulgotać. Następnie dodać cukier lub erytrytol oraz aromat waniliowy. Przemieszać.

Zamknąć pokrywę Multicookera i uruchomić program GOTOWANIE POD NISKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 10 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę Multicookera, całość delikatnie wymieszać i na tym etapie, jeśli ktoś woli gładką konsystencję konfitury zmiksować przy pomocy ręcznego miksera typu żyrafa.

Gorącą konfiturę rozlać do słoiczków, słoiczki szybko zamknąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdy konfitura wystygnie można przenieść słoiczki do spiżarni. Natomiast po otwarciu przechowywać w lodówce.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty