Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese


Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu.
Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana. Farsz stanowią najczęściej warstwy sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników, chociaż zdarzają się przepisy na wersje wegetariańskie i na słodko. Danie podawane jest na gorąco. Potrawa ta pochodzi z Włoch.



Składniki (przepis na 4 porcje):

- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 6 płatów makaronu do lasagne
- oliwa z oliwek
- 200 g sera twardego typu Parmezan
- 100 g sera Mozzarella (rodzaj żółty)
- 100 g sera Goud, Edamski lub Cezar
- Sos Bolognese (gotowy w słoiku np. Knorr, Pudliszki, Łowicz itp.) lub wg przepisu poniżej
- Sos Beszamelowy – przepis poniżej
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego


Składniki na Sos Pomidorowy:

- 1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory malinowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- olej do smażenia
- cukier
- sól, pieprz
- papryka mielona ostra i słodka
- suszona bazylia
- suszone oregano
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek


Składniki na Sos Beszamelowy:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz


Przygotowanie Sosu Pomidorowego:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez wyciskacz do czosnku.
Na patelni rozgrzej olej z oliwek i wrzuć pokrojoną cebulę, podsmaż chwilkę, aż cebula się zeszkli. Pomidory z puszki pokrój w kostkę (zwykłe pomidory sparz najpierw wrzątkiem i obierz ze skórki a następnie dopiero pokrój je w kostkę) i dodaj do podsmażonej cebuli.
Dodaj przyprawy:
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczkę papryki słodkiej,
szczyptę papryki ostrej
1 łyżeczkę oregano,
1 łyżeczkę tymianku,
1 łyżeczkę bazylii
1 łyżkę cukru
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego
Sos duś na średnim ogniu tak długo, aż woda z pomidorów trochę odparuje, na sam koniec duszenia dodaj przeciśnięty czosnek i pieprz do smaku.


Przygotowanie Sosu Beszamelowego:

Do garnka z podwójnym dnem lub z powłoką teflonową włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Dodaj mąkę na płynne masło i energicznie mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Dodaj mleko, ale wciąż energicznie mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia.


Przygotowanie Sosu Mięsno-Pomidorowego (Bolognese):

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju z oliwek. Na rozgrzany olej wrzuć zmielone mięso wołowe. W czasie smażenia staraj się rozdrabniać powstające „grudki” z mięsa, mięso podsmażaj, aż straci surowy kolor i zrobi się „sypkie”. Nadmiar wytopionego tłuszczu z mięsa wylej i do sypkiego mięsa dodaj wcześniej przygotowany sos pomidorowy lub gotowy ze słoika. Wszystko podsmażaj od czasu do czasu mieszając aż całość zgęstnieje.


Przygotowanie lasagne:

W dużym garnku zagotuj 1,5 litra wody. Do gotującej się wody wlej 1/3 szklanki oleju rzepakowego i wrzucaj pojedynczo płaty makaronu do lasagne. Pogotuj je ok 7 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby płaty nie posklejały się ze sobą, ale też, aby nie uszkodzić ich struktury. Gdy będą już odpowiednio elastyczne odcedź je i zahartuj w zimnej wodzie (podgotowane plastry wrzuć do miski z zimną woda).  Przygotuj prostokątne naczynie żaroodporne lub formę do zapiekanek (ja używam kwadratowych żaroodpornych miseczek o wymiarach 15 x 15 cm). Sery zetrzyj na tarce na grubych oczkach i wymieszaj ze sobą. Ponownie podgrzej sos beszamelowy, aby miał znowu płynną (luźniejszą) konsystencję. Na spód naczynia żaroodpornego wlej kilka łyżek sosu beszamelowego ułóż na nim makaron do lasagne i znów sos beszamelowy, następnie nałóż sos mięsno – pomidorowy i posyp warstwą mieszanki serów. Zacznij układać kolejną warstwę makaronu, sosu beszamelowego, sosu mięsno – pomidorowego i ponownie starta mieszanka serów… i tak do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna kończyć się beszamelem, obficie posypanym mieszanką serów. Piekarnik nagrzej do 180°C i do nagrzanego piekarnika wstaw naszą lasagne. Piecz przez 30 min. Jeśli ser zacznie się zbyt mocno przypiekać można w trakcie pieczenia przykryć formę folią aluminiową. Po tym czasie lasagne wyciągnij z piekarnika, chwilę przestudź i podziel na porcje.


*Wersja dla wegetarian do Lasagne Napoli.

Jest potrawą bezmięsną. Opiera się o charakterystyczny dla neapolitańskiej kuchni sos napoli. Przygotowanie lasagne Napoli jest dokładnie takie samo ja w podanym wyżej przepisie z pominięciem mięsa wołowego.

W naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwy:

- sos napoli (czyli sos pomidorowy)
- sos beszamelowy
- tarty ser

Wierzch posypać gęsto tartym serem. Na wierzch przyprawić oregano, tymiankiem i bazylią.
Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego i powodzenia



Komentarze

Popularne posty