Polędwica Wieprzowa z Sosem Chrzanowo – Wiśniowym


Polędwica Wieprzowa z Sosem Chrzanowo – Wiśniowym

Sos wiśniowy to klasyczny sos na słodkim winie, który doskonale komponują się z delikatną polędwiczką. Świetnie pasuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Chrzan natomiast dodaje delikatnej pikanterii i dodatkowego aromatu.



Składniki:

- ok 640 g polędwicy wieprzowej
- ½ szklanki syropu wiśniowego lub konfitury wiśniowej + 1½ łyżki do sosu
- 1 łyżka tartego chrzanu (odsączonego) + 1 łyżeczka do sosu
- ½ bulionu drobiowego
- ¼ szklanki słodkiego białego wina (najlepiej reńskiego)
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Polędwicę umyć i oczyścić z otaczających błonek oraz tłuszczu. Ułożyć ją na ruszcie w płytkiej brytfance. Syrop wiśniowy wymieszać dokładnie z łyżką chrzanu. W przypadku użycia konfitury należy ją delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, aby powstała bardziej płynna konsystencja. Zmiksować ją potem blenderem, aby rozdrobnić owoce wiśni i następnie dodać chrzan. Połową mieszanki wysmarować mięso. Piec 30 minut a następnie obrócić polędwicę na drugą stronę i ponownie posmarować mięso pozostałą mieszanką wiśniowo – chrzanową. Piec przez kolejne 30 minut. Upieczoną polędwicę wyciągnąć z piekarnika i zawinąć luźno w folię aluminiową. Odstawić na 10 - 15 minut. Do małego garnuszka przelać przez gęste sitko powstały na dnie brytfanki sos. Dodać bulion, wino, 1 łyżeczkę chrzanu i 1 ½ łyżki syropu wiśniowego. Gotować na średnim ogniu aż połowa sosu odparuje. Sos doprawić według własnego smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi bardziej gęste sosy można go zagęścić 1 czubatą łyżką mąki rozmieszanej w ½ szklanki zimnej wody. Polędwicę rozwinąć z foli i pokroić na ok 1 cm plastry. Sos w preferowanej przez siebie ilości nalać na talerz i poukładać na nim plastry polędwicy. Podawać z ziemniakami lub gotowanymi warzywami.



Smacznego

Komentarze

Popularne posty