Chłodnik z Botwinki


Chłodnik z Botwinki

Chłodnik jest zupą, która jest dość popularna już od wielu lat. Jej przygotowanie jest proste, a dzięki swojej lekkości idealnie nadaje się na ciepłe wiosenno-letnie dni. Ponadto w sklepach jest w tej chwili mnóstwo świeżych, młodziutkich warzyw, więc pora na tego typu zupy jest w sam raz. Ponadto Botwinka wykazuje bardzo niską wartość energetyczną, zatem polecana jest osobom, które dbają o sylwetkę. Ponadto zawiera spore ilości żelaza, dlatego też wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Zestaw witamin, jakie zawiera botwinka łagodzi stany napięcia, pomaga zwalczać stres oraz wspomaga koncentrację. Polecam, więc mój przepis wszystkim miłośnikom Botwinki.



Składniki:

- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 średnie buraki
- 2 ogórki
- szczypiorek
- koperek
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy sól, pieprz, Vegeta lub kostka bulionu warzywnego
- 100 ml koncentratu z czerwonych buraków (np. Krakus), opcjonalnie sok z ½ cytryny lub 2 łyżki octu
- 800 ml kefiru
- 800 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
- jajka ugotowane na twardo (ilość wg uznania)
- 1 łyżka cukru



Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyć, brzydsze liście usunąć. Całość (liście, łodygi i buraczki) pokroić na bardzo drobne kawałki. Dwa dodatkowe buraki obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Całość umieścić w dużym garnku i zalać niedużą ilością wody (tak, aby delikatnie przykrywała pokrojoną botwinkę i buraczki). Gotować do miękkości na średnim ogniu i w trakcie gotowania dodać przyprawy lub kostkę bulionu warzywnego, łyżkę cukru oraz 100 ml koncentratu z czerwonych buraków (lub sok z cytryny albo ocet). Gdy botwinka i buraczki będą już miękkie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować pozostałe warzywa. 

Ogórki obrać ze skórki. Przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy małej łyżeczki usunąć gniazda nasienne (nie będą nam potrzebne), następnie ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie półplasterki. Koperek i szczypiorek umyć i pokroić na drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami albo bardzo drobno pokroić. Wszystkie przygotowane w ten sposób warzywa dodać do wywaru buraczkowego i wymieszać. Na koniec dodać jogurty i kefiry, doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem a następnie raz jeszcze dokładnie wymieszać. Chłodnik umieścić w lodówce na ok 1h, aby dobrze się schłodził i ,,przegryzł”. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi na ćwiartki. Przechowywać w lodówce do ok 2-3 dni.




Smacznego

Komentarze

Popularne posty