Migdałowe Brownie z Ciecierzycy (*SERIA FIT*)

Migdałowe Brownie z Ciecierzycy (*SERIA FIT*)

Brownie, czyli klasyczne mięsiste, czasem niedopieczone, ciasto czekoladowe ma już mnóstwo różnorodnych wersji. Ja dziś przedstawiam te zdrowszą ze zdrową ciecierzycą, bez mąki pszennej i ze zdrowym kakao zamiast czekolady. Brownie z ciecierzycy, której smak w ogóle nie jest wyczuwalny, jest też jednym z najszybszych w przygotowaniu ciast. Uda się nawet tym, którzy uważają, że nie potrafią piec. Polecam gorąco.

Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie, podwieczorek, kolacja

Kaloryczność potrawy (jedna porcja – 60 g): 188 kcal
W tym: Białka 5.32 g | Tłuszcze 12.97  g | Węglowodany 12.16  g (w tym cukry 5.55 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:
(na 16 porcji)


- 410 g gotowanej ciecierzycy (1 słoik lub puszka)
- 100 ml mleka 2%
- 100 g oleju rzepakowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g masła orzechowego – polecam masło firmy Krukam:
- 40 g kakao
- 10 g mielonych orzechów laskowych
- 30 g blanszowanych płatków migdałowych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego


Dodatkowo:

- 30 g gorzkiej czekolady do dekoracji - opcjonalnie


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Ciecierzycę odcedzić i obficie przepłukać pod bieżącą ciepła wodą. Umieścić w wysokim naczyniu lub mikserze. Dodać kakao, mleko, masło orzechowe, oba aromaty, kakao, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i olej. Całość zblendować / zmiksować  na gładką masę.

W osobnej misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę.

Następnie pianę jajeczną w przynajmniej trzech turach połączyć z musem z ciecierzycy i przy pomocy łopatki lub łyżki delikatnie wymieszać tylko do momentu połączenia się obu mas. Na koniec do masy wmieszać 20 g płatków migdałowych i mielonych orzechów laskowych. Masę przelać do foremki, wyrównać a wierzch posypać pozostałymi 10 g płatków migdałowych.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min.

Po upieczeniu foremkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wierzch ciasta udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą robiąc z niej tzw.” ,,esy floresy” przy pomocy łyżki lub woreczka cukierniczego.






Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty