Wegetariańskie Spaghetti à la Bolognese z Tofu


Wegetariańskie Spaghetti à la Bolognese z Tofu

Dziś przedstawiam przepis na naprawdę pyszne Spaghetti à la Bolognese w wersji wegetariańskiej, które w całości przygotowała tym razem moja 15-letana córka. Sama osobiście na początku byłam dość sceptycznie nastawiona do tego przepisu, ale efekt końcowy naprawdę bardzo miło mnie zaskoczył. Danie jest przepyszne. Cała potrawa jest lekka i sycąca oraz w ogóle nie czuć charakterystycznego posmaku tofu. Tofu przy odpowiedniej obróbce idealnie zastępuje mięso. Polecam gorąco

Danie zakwalifikowanie do kategorii – Obiad.

Kaloryczność potrawy ( jedna porcja ok 328 g): 342 kcal
W tym: Białka 17.57 g | Tłuszcze 14.77 g | Węglowodany 32.82 g (w tym cukry 6.27 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki
(na 4 porcje):

- 400 g miękkiego naturalnego Tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (złocistej)
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 250 g makaronu pełnoziarnistego (Gniazda / Wstążki tagliatelle)


Składniki na Sos Pomidorowy:

- 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 duże pomidory malinowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli i pieprzu
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej i słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku




Przygotowanie Tofu:

Tofu rozgnieść widelcem na drobne kawałki. Dodać sos sojowy i wszystkie przyprawy, wymieszać. Całość wrzucić na patelnie z mocno rozgrzaną oliwą z oliwek i dusić przez ok 15 min od czasu do czasu mieszając. W miedzy czasie dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzać do 190°C. Podsmażone tofu wysypać na blachę i równo rozprowadzić po całej powierzchni (wyrównać). Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok 20 min.

W tym czasie przygotować sos pomidorowy.



Przygotowanie Sosu Pomidorowego:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez wyciskacz do czosnku.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną cebulę, smażyć chwilkę, aż cebula się zeszkli. Pomidory z puszki dodać do podsmażonej cebuli (w przypadku pomidorów malinowych najpierw należy je sparzyć wrzątkiem następnie obierać ze skórki, pokroić w kostkę i dopiero potem dodać do cebuli).
Dodać wszystkie przyprawy.

Sos dusić na średnim ogniu tak długo, aż woda z pomidorów trochę odparuje. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty czosnek. Wymieszać



Przygotowanie końcowe:

W osolonej wodzie ugotować makaron zgodnie z informacją na opakowaniu.

Do sosu pomidorowego dodać podsmażone tofu i całość dokładnie wymieszać.

Podawać na ciepło z ugotowanym makaronem.






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty