Sernik Królewski

Sernik Królewski

 

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej lub kwadratowej formie, składający się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego - na spodzie oraz (startego) na wierzchu. Sernik Królewski ma również to do siebie, że najlepiej smakuje po jednym lub dwóch dniach gdyż ciasto nabiera wówczas odpowiedniej wilgoci, ale zachowuje swoją kruchość. Tak, więc jeśli ma to być deser na jakąś specjalną okazję np.: święta to można go spokojnie przygotować go wcześniej. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w ok 100 g: 295 kcal

W tym: Białka 10.31 g | Tłuszcze 16.83 g | Węglowodany 25.34 g ( w tym cukry 12.14 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na kruche ciasto:

 

- 400 g mąki pszennej

- 50 g ciemnego kakao

- 300 g masła

- 120 g cukru trzcinowego

- 2 żółtka jajek

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Składniki na masę serową

 

- 1 kg mielonego twarogu np. z wiaderka

- 5 jajek

- 130 g cukru trzcinowego

- 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)

- 100 g masła

- skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy

 

 

Przygotowanie ciasta kruchego:

Blachę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód)

Z podanych składników na ciasto kruche szybko zagnieść ręcznie w misce lub na stolnicy jednolitą i gładką masę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część zawinąć w folię i schować do lodówki. Drugą równomiernie wyłożyć spód blaszki i również wstawić do lodówki. Ciasto chłodzić przez ok 1½ do 2 h.

Przygotowanie masy serowej należy zacząć na ok 20 min przed upływem wymaganego czasu przeznaczonego na chłodzenie ciasta kruchego.

 

Przygotowanie masy serowej:

Masło roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i odstawić do całkowitego wystudzenia.

W misie miksera umieść jajka i cukier. Zacząć ubijać na najwyższych obrotach aż powstanie gęsta puchowa masa (może to potrwać ok 4 min). Następnie zmniejszyć obroty miksera do niskich dodać wystudzone, rozpuszczone masło. Wsypać saszetkę proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub waniliowym, skórkę otartą z umytej i wyparzonej cytryny lub pomarańczy i na koniec łyżka po łyżce dodawać twaróg. Na chwilę można zwiększyć obroty miksera do najwyższych, ale tylko do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Nie ubijać zbyt długo, aby nie napowietrzyć niepotrzebnie masy serowej.

 

Przygotowanie końcowe:

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Masę serową wylać na spód z ciasta i wyrównać powierzchnię. Z lodówki wyjąc pozostały kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce z grubymi oczkami. Starte ciasto równomiernie ułożyć na wierzchu masy serowej. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika (opcja góra/dół – środkowa pólka) i piec przez 1 h. Po zakończonym procesie pieczenia, wyłączyć piekarnik ale nie wyjmować formy od razu tylko pozostawić ją w piekarniku jeszcze przez ok 20 min nie uchylając drzwiczek prze ten czas. Potem uchylić lekko drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 20 - 30 min. Po tym czasie sernik można dopiero wyjąć na blat. Stosując takie etapy studzenia mamy większą pewność, iż sernik nie opadnie zbyt mocno.  

Sernik Królewski przed podaniem należy dobrze schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. Tak samo trzeba go przechowywać.





Smacznego.

Komentarze

Popularne posty