Tagliatelle z Sosem Alfredo

Tagliatelle z Sosem Alfredo

Prawdziwa włoska uczta. Klasyczny sos Alfredo, czyli połączenie masła z parmezanem wprost idealnie komponuje się z makaronem i świeżymi warzywami. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 275 g): 779 kcal

W tym: Białka 33.05 g | Tłuszcze 35.53 g | Węglowodany 69.37 g ( w tym cukry 2.26 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

( na 2 porcje)

 

- ok 250 g makaronu Tagliatelle

- 50 g masła

- 90 g tartego parmezanu

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- 100 g pieczarki

- 2 garście świeżego szpinaku baby

 

Przygotowanie:

 

Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Odstawić na bok.

Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i posiekać lub porwać palcami na mniejsze kawałki. Odstawić na bok.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić, ale zostawić ok 150 ml wody po jego gotowaniu.

Masło roztopić na patelni. Czosnek obrać i pokroić w plasterki a następnie dodać do roztopionego masła. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Czosnek podgrzewać na małym ogniu tak, aby zachował on swój jasny kolor (nie smażyć tylko dusić). Gdy czosnek będzie już miękki dodać małymi porcjami wodę z ugotowanego makarony bardzo energicznie mieszając całość aż do uzyskania aksamitnej, średnio gęstej konsystencji.

Ugotowany makaron przełożyć do powstałego sosu i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać ok 70 g startego parmezanu, pokrojone w cienkie plastry pieczarki i posiekany szpinak. Całość ponownie wymieszać.

Podawać od razu po przygotowaniu doprawiając całość solą i pieprzem wg własnych preferencji.

Wierzch posypać dodatkową porcją startego parmezanu.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty