Krokiety z Kapustą i Pieczarkami (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Krokiety z Kapustą i Pieczarkami

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)


Krokiety smażone w urządzeniu AirFryer wychodzą idealnie chrupiące i rumiane, nie ociekają tłuszczem i stanowią pyszny posiłek, jako element obiadu lub jako dodatek do np.: wigilijnego barszczu lub na każdą inna okazję.  Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednym krokiecie (ok 210 g): 239 kcal

W tym: Białka 9.98 g | Tłuszcze 8.55 g | Węglowodany 28.63 g ( w tym cukry 0.75 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

(na ok 14 szt.)

 

- 400 g mąki pszennej uniwersalnej

- 400 ml mleka

- 100 ml wody gazowanej

- 2 łyżki oleju

- 3 jajka

- ½ łyżeczki soli i pieprzu

 

Składniki na farsz:


 - 1 duża cebula

- 700 g dobrej kapusty kiszonej

- 700 g pieczarek

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki soli morskiej

- po ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej

- 1½  łyżeczki majeranku

- 2 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła

- ½ wody

 

Składniki na panierkę:


 - 3 jajka

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 120 g drobnej bułki tartej

- po ½ łyżeczki soli i pieprzu



Przygotowanie ciasta:


W misce wymieszać ze sobą na gładką i jednolitą masę przyprawy, mleko, mąkę, olej, wodę gazowaną oraz jajka. Można użyć do tego miksera. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać trochę mąki a jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub mleka pamiętają jednak o tym, iż ciasto na naleśniki do krokietów powinno być trochę gęstsze, niż typowe ciasto naleśnikowe. Ciasto należy odstawić na min 30 min, aby lekko odpoczęło a następnie przystąpić do smażenia naleśników.

Nagrzać patelnię o Ø ok 24 cm bez tłuszczu (najlepiej specjalną patelnię do smażenia naleśników). Usmażyć min 14 placków naleśnikowych (trochę grubszych niż tradycyjne naleśniki). Odstawić na bok i przygotować farsz.

 

Przygotowanie farszu:


Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach lub drobno pokroić.

Kapustę przełożyć do sitka i krótko opłukać pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie przełożyć na deskę i ostrym nożem dodatkowo drobno posiekać.    

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

W garnku rozgrzać oliwę lub klarowane masło i przesmażyć na nim na złoty kolor cebulę. Do podsmażonej cebulki dodać posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić do chwili aż pieczarki puszczą soki. Następnie dodać posiekaną kapustę, majeranek, mieloną paprykę i ok ½ szklani wody. Wymieszać. Zmniejszyć moc palnika na minimum i dusić całość przez ok 15 – 20 min mieszając od czasu do czasu aż cała woda odparuje a kapusta zmięknie. Proces duszenia należy stale kontrolować, aby farsz się nie przypalił. Na koniec całość można jeszcze doprawić wg własnych preferencji.

Gotowy farsz odstawić na ok 30 min w chłodne miejsce, aby przestygł.


Przygotowanie / zwijanie krokietów:


Na środek placka naleśnikowego nałożyć ok 2½ łyżki farszu. Rozsmarować go na powierzchni placka pozostawiając ok 2-centymetrowy rant pustego ciasta na obwodzie placka.

Chwycić za przeciwległe brzegi i złożyć je do środka – powinny się ze sobą tylko stykać.

Rozpocząć zwijanie w rulon (,,od siebie”) delikatnie ściskając.

 

Przygotowanie końcowe - smażenie:


W miseczce rozbełtać jajka z oliwą z oliwek.

W głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą z przyprawami.

Każdego krokieta namaczać w jajku a następnie panierować w bułce. Opanierowane krokiety odkładać na czysty talerz.

Przed smażeniem, każdego krokieta lekko spryskać odrobiną oleju lub przesmarować delikatnie ze wszystkich stron olejem przy pomocy pędzelka.

Rozgrzać urządzenie AirFryer do 180°C.

Nagrzany kosz lekko natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim opanierowane krokiety w małych odstępach od siebie tak, aby się ze sobą nie stykały. Krokiety będzie trzeba smażyć w przynajmniej dwóch lub trzech turach albo ułożyć je piętrowo przy użyciu dodatkowych kratek.

Smażyć krokiety przez  5 min, następnie obrócić je na drugą stronę i smażyć dalej przez następnie 5 min do momentu aż zaczną nabierać złotego koloru.

Podawać na ciepło np.: z filiżanką gorącego czerwonego barszczu.




Smacznego.

Komentarze

Popularne posty