Rolada Wieprzowa

Rolada Wieprzowa

 

Rolada jest tradycyjnym daniem głownie na Górnym Śląsku. Dobrze zrobiona po prostu rozpływa się w ustach i jest niesamowicie pyszna. Polecam gorąco do wypróbowania mój przepis.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 427 g): 555 kcal

W tym: Białka 42.02 g | Tłuszcze 38.94 g | Węglowodany 7.11 g ( w tym cukry 8.13 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 700 g dobrej, jakości mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, schab)

- 300 g wędzonego boczku w kostce

- 2 cebule

- 4 łyżki klarowanego masła

- 4 małe ogórki kiszone

- ulubiona musztarda

- sól

- pieprz

- 1 łyżeczka mielonej papryki

- 2 kulki ziela angielskiego

- 1 listek laurowy

- 500 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego


 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić na 5 plastrów o grubości o 1½ cm. Każdy kawałek mięsa rozbić tłuczkiem pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej na cienkie i duże placki. Następnie każdy placek mięsa oprószyć solą i pierzem z obu stron i odstawić mięso do lodówki na ok 30 min.

W tym czasie na suchej patelni umieścić pokrojony w kostkę boczek i lekko wytopić z niego tłuszcz. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Dodać do boczku i zeszklić na wytopionej słonince na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Ogórki pokroić w drobne paski.

Mięso wyjąc z lodówki. Każdy plaster mięsa posmarować cienką warstwą ulubionej musztardy. Na musztardzie rozprowadzić porcję podsmażonego boczku z cebulka oraz kilka słupków ogórka kiszonego. Całość zwinąć ciasno i zawiązać roladę nitką.

Na patelni rozgrzać klarowane masło i obsmażyć każdą roladę ze wszystkich stron na złoty kolor.

Podsmażone rolady umieścić w wysokim garnku i zalać gorącym bulionem. Do bulionu dodać paprykę mieloną, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić rolady na małej mocy palnika przez ok 1½ h często mieszając i przewracając rolady na różne strony. Przed podaniem usunąć liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Powstały sos w razie potrzeby doprawić wg własnych preferencji i zagęścić zasmażką z mąki pszennej.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: kluseczkami, ziemniakami lub warzywami.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty