Miękki Chleb Tostowy

Miękki Chleb Tostowy

Chlebek ten jest lekki i bardzo puszysty, idealny do kanapek, ale także do robienia francuskich tostów i stosowania w deserach. Plasuje się on gdzieś pomiędzy chlebem a lekko słodkim ciastem. Można go spożywać na słodko lub na słono.  Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 286 kcal

W tym: Białka 7.94 g | Tłuszcze 9.35 g | Węglowodany 43.95 g (w tym cukry 5.76 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

 

- 350 g mąki do ciast drożdżowych

- 110 ml letniego mleka

- 40 g masła

- 7g drożdży instant lub 25 g świeżych

- 1 jajko

- 60 ml śmietany kremówki 30 %

- 3 łyżki cukru

- ½ łyżeczki soli

 


Dodatkowo:

 

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka miodu

 


Przygotowanie:

 

Masło roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i odstawić do przestudzenia.

Mleko wymieszać ze śmietanką i cukrem a następnie lekko podgrzać do temperatury min 30°C. Dodać drożdże (instant lub świeże). Wymieszać i odstawić na ok 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.

W tym czasie mąkę przesiać do misy miksera. Dodać jajko, roztopione masło i sól. Wymieszać łyżką. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i rozpocząć proces wyrabiania ciasta. W przypadku miksera należy użyć haka do wyrabiania ciast i wyrabiać ok 10 min aż ciasto całkowicie będzie odklejać się od ścianek misy. W przypadku wyrabiania ręcznego, ciasto należy wyrabiać min 20 min. Nie podsypywać zbyt dużo mąki. Ciasto będzie dość klejące więc najlepiej nasmarować dłonie oliwą, aby łatwiej można było z nim pracować.

Z ciasta uformować kulkę i ułożyć w nasmarowanej oliwą misce. Misę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na min 1h, aby ciasto podrosło.

Prostokątną foremkę o wymiarach ok 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką lub nasmarowany oliwą blat i od razu podzielić na 4 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć dłonią na prostokąt a następnie złożyć go na trzy razy do środka względem dłuższego boku (patrz VIDEO).

Złożone ciasto zwinąć tym razem względem krótszego boku w ciasny rulon i ułożyć w foremce. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

Foremkę z ciastem nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić ponownie na 1h w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.

W tym czasie przygotować glazurę.

Łyżkę masła roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej i dodać do niego łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175°C (górna/dolna grzałka) lub do 165°C (termoobieg).

Wyrośnięte ciasto posmarować obficie glazurą a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 25 -30 min.

Po upieczeniu raz jeszcze przesmarować wierzch glazurą miodową (opcjonalnie) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty