Pierożki Wonton z Kurczakiem i Warzywami

Pierożki Wonton 

z Kurczakiem i Warzywami

 

Pierożki Wonton to przysmak kuchni chińskiej. Najpopularniejsze nadzienia to mielona wieprzowina, krewetki lub mięso z kurczaka. Domowe pierożki wonton nie tylko smakują niesamowicie, ale są też naprawdę proste do zrobienia. Świetnie smakują także z zupą Wonton -

 link: Zupa Wonton.  

Polecam do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 167 kcal

W tym: Białka 8.71 g | Tłuszcze 5.15 g | Węglowodany 20.39 g (w tym cukry 1.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

- 75 g mąki ryżowej

- ±250 g mąki pszennej

- 260 ml wrzącej wody

- ½ łyżeczki soli

 

 

Składniki na farsz:

 

- 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu)

- 1 ugotowana marchewka (np.: z rosołu)

- 1 ugotowana pietruszka (np.: z rosołu)

- kawałek ugotowanej bulwy selera (np.: z rosołu)

- 1 mała cebula

- 2 małe ząbki czosnku

- ok 2 cm korzenia imbiru

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1 łyżka oleju sezamowego

- 1½ łyżki oliwy z oliwek

- garść świeżej kolendry

- ½ pieprzu


Przygotowanie ciasta:

 

Mąkę ryżową zalać wrzącą wodą i szybko wymieszać. Powinna powstać papka podobna do kisielu. Odstawić na ok 15 min.

Następnie połączyć namoczoną mąkę ryżowa z mąką pszenną oraz solą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ciasto umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą i pozostawić do odpoczęcia na ok 30 min. W tym czasie przygotować farsz.


Przygotowanie farszu:

 

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Imbir pokroić na mniejsze kawałki.

Ugotowane mięso np., z rosołu wraz z ugotowanymi warzywami, z olejem sezamowym, z kolendrą, imbirem i podsmażoną cebulką z czosnkiem zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko wymieszać z sosem sojowym i doprawić pieprzem.

 Przygotowanie farszu:

 

Ciasto podzielić na ok 4 części i po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na cienki placek. Wykrawać przy pomocy dużego kubka lub ringu okręgi o średnic ok 8-9 cm. Na środku każdego krążka nakładać po jednej łyżeczce farszu i sklejać pierożki tworząc małą sakiewkę lekko przekręcając w miejscu łączenia.

Duży garnek napełnić wodą w ilości ok ¾ jego pojemności. Wodę doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody dodać 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę soli. Partiami gotować pierożki delikatnie mieszając, aby nie przykleiły się do dna. Od chwili wypłynięcia pierożków na powierzchnię gotować je jeszcze przez ok 3-5 min. Następnie łyżką cedzakową wyławiać pierożki, przekładać do miseczki lub na talerz i serwować na ciepło z np.: sosem sojowym lub słodkim sosem chili.

Pierożki Wonton najlepiej jednak smakują z zupą Wonton (przepis na zupę w linku - Zupa Wonton)



Smacznego. 

Komentarze

  1. Te pierożki Wonton brzmią obłędnie! Wspaniale, że podzieliłaś się tym przepisem i krok po kroku wyjaśniłaś, jak je zrobić. To na pewno stanie się ulubioną przekąską w menu niejednego smakosza. Dzięki za inspirację! 🥟

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za pochwałę i cieszę się że przypadły do gustu. Smacznego i zapraszam do przetestowania innych moich przepisów. Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty