Powidła Śliwkowe (Cook4me Tefal - Multicooker)

Powidła Śliwkowe

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 Powidła śliwkowe z nutą korzennych przypraw to po prostu ,,niebo w gębie”. To również bardzo prosty przepis. Polecam gorąco do wypróbowania.

 Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker 

Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 137 kcal

W tym: Białka 0.46 g | Tłuszcze 0.52 g | Węglowodany 32.61 g (w tym cukry 31.81 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1200 g dojrzałych śliwek

- 400 g cukru

- sok z jednej cytryny

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 2 laski cynamonu

- 2 gwiazdki anyżu

- 3 goździki

 

 

Przygotowanie:

 

Dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem małe słoiczki i nakrętki. Następnie odstawić do całkowitego wyschnięcia. U mnie wyszło 8 słoiczków o pojemności 160 g każdy.

Śliwki umyć i wysuszyć. Następnie usunąć z nich pestki i pokroić w małą kostkę.

Pokrojone śliwki przełożyć do misy Multicookera. Zasypać cukrem, dodać aromat waniliowy oraz sok z cytryny. Całość wymieszać i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Podsmażać do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok.

Do misy dodać laski cynamonu, gwiazdki anyżu oraz goździki. Wymieszać i zamknąć pokrywę urządzenia.

Uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 10 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Usunąć cynamon, anyż i goździki.

Uruchomić program PODGRZEWANIE na ok 10 – 15 min, aby powidła się trochę zagęściły poprzez odparowanie nadmiaru płynu.

Im dłużej będziemy podgrzewać powidła tym po ostygnięciu będą gęstsze i bardziej zwarte.

Powidła ostrożnie przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Następnie przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty