Pulpeciki w Sosie z Czerwonego Wina (Cook4me Tefal - Multicooker)

Pulpeciki w Sosie z Czerwonego Wina

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Niesamowicie smaczne, soczyste pulpeciki w aromatycznym sosie na bazie czerwonego wina to propozycja na pyszny obiad, który za sprawą Multicookera przygotujesz w mgnieniu oka.  Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 129 kcal

W tym: Białka 7.84 g | Tłuszcze 6.89 g | Węglowodany 6.12 g (w tym cukry 0.74 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki na pulpety:

 

- 250g mięsa wołowego (np.: antrykot, rozbratel, rostbef)

- 250 g mięsa wieprzowego (np.: łopatka, szynka, karkówka)

- 1 duża cebula

- 3 ząbek czosnku

- ok 4 do 5 łyżek bułki tartej

- 1 czerstwa bułka

- 2 małe jajka

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka suszonego majeranki

- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki

- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki

 

Składniki na sos:

 

- 200 ml czerwonego półwytrawnego wina

- 400 ml bulionu mięsnego

- 3 łyżki klarowanego masła lub oleju

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 2 czubate łyżki mąki

- 100 ml zimnej wody

 

 

Przygotowanie:

 

Czerstwą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 10 min.

Mięso umyć, oczyścić i zmielić w maszynce razem rozmokniętą i odciśniętą z nadmiaru wody bułką oraz z obraną cebulą i czosnkiem.

Do zmielonego mięsa dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, oba rodzaje papryki). Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie nabierać niewielką ilość mięsa i formować małe kuleczki wielkości pomidorka koktajlowego. Pulpeciki można dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to wymagane.

Do misy Multicookera dodać klarowane masło lub olej i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Należy smażyć pulpeciki partiami po ok 12 sztuk jednocześnie (nie wszystkie od razu).

Obsmażone pulpeciki przekładać do miski.

Po zakończeniu smażenia do misy wlać czerwone wino (misy nie trzeba myć, należy wykorzystać soki i tłuszcz ze smażonych pulpecików). Uruchomić program PODGRZEWANIE i gotować wino przez ok 5 min, aby odparować alkohol. 

Następnie dodać bulion i wszystko doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dodać podsmażone pulpeciki.


Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (Wysokie ciśnienie)  ustawiając czas gotowania na 10 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Całość delikatnie przemieszać.

W 100 ml zimnej wody dokładnie wymieszać mąkę (tak aby nie było grudek). Powstałą mieszankę przelać do misy z pulpetami i ponownie całość delikatnie wymieszać tak aby nie uszkodzić pulpecików.

Ponownie uruchomić program PODRZEWANIE na ok 10 min i podgrzewać całość aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby na tym etapie sos można dodatkowo doprawić wg własnych preferencji.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z ziemniakami, warzywami lub kaszą.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty