Lody z Whisky i Karmelem (Ninja Creami - tylko dla osób pełnoletnich)

Lody z Whisky i Karmelem

(Ninja Creami NC300EU)

(tylko dla osób pełnoletnich)

 

Wyobraź sobie chłodne, kremowe lody, w których każda łyżeczka otula podniebienie aksamitną słodyczą karmelu i lekko pikantną, dymną nutą whisky. To nie jest zwykły deser – to małe dzieło sztuki, które łączy w sobie kontrasty: miękkość i moc, słodycz i wytrawność, klasykę i nowoczesność. Tak właśnie smakują Lody z Whisky i karmelem – eleganckie, głębokie w aromacie i pełne osobowości.

Historia tych smaków sięga odległych czasów. Whisky, nazywana „wodą życia”, narodziła się w Irlandii i Szkocji wieki temu i do dziś jest symbolem cierpliwości, kunsztu i luksusu. Każda kropla tego trunku to efekt wieloletniego dojrzewania w dębowych beczkach, które nadają mu niezwykłej głębi i złożoności. Z kolei karmel, stworzony z najprostszych składników – cukru i ciepła – to jeden z najbardziej uniwersalnych smaków w historii deserów. Już w XIX wieku zdobił eleganckie ciasta i kremy, stając się kwintesencją subtelnej słodyczy. Gdy te dwa światy spotykają się w jednej miseczce lodów, powstaje harmonia, której trudno się oprzeć.

Lody z whisky i karmelem to propozycja dla koneserów i dla wszystkich, którzy lubią czuć w deserze coś wyjątkowego. Nie są nachalne – ich elegancja kryje się w prostocie i jakości składników. Aksamitna baza, karmel o złocistej barwie i głębia whisky sprawiają, że każdy kęs to opowieść – o spotkaniach w gronie przyjaciół, o chłodnych wieczorach przy kominku, o chwilach relaksu, które nabierają wyrafinowanego smaku.

To idealny deser na specjalne okazje, ale i świetny sposób, aby codzienność stała się bardziej luksusowa. Nie musisz jechać do eleganckiej restauracji, aby poczuć smak premium – możesz stworzyć go w swojej kuchni. Ten duet – whisky i karmel – to jak taniec dwóch charakterów: zmysłowej słodyczy i mocnego akcentu, który zostaje w pamięci na długo.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 212 kcal

W tym: Białka 5.50 g | Tłuszcze 10.80 g | Węglowodany 20.60 g (w tym cukry 5.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 200 ml mleka 3,2%

- 100 ml śmietanki 36%

- 50 g cukru trzcinowego

- 20 g mleka w proszku

- 30 g karmelu

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)

- 20 ml Whisky

- ½ g gumy ksantanowej

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)



Przygotowanie:

 

Do rondelka umieścić mleko w proszku, cukier trzcinowy, gumę ksantanową i karmel. Wymieszać, aby składniki równomiernie się połączyły. 

Dodać mleko i podgrzać całość na średnim ogniu do temperatury około 40–50°C – nie doprowadzać do wrzenia, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zmienić strukturę bazy. 

Zdjąć z ognia i dodać zimną śmietankę, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na minimum 30 minut, aby osiągnęła temperaturę nie wyższą niż 20°C.

Dopiero wtedy dodać Whisky – to bardzo ważne, ponieważ dodanie alkoholu do gorącej masy spowodowałoby jego odparowanie, a aromat i smak by zniknęły.

Przed przelaniem do pojemnika schłodzona masę krótko zblendować na wysokich obrotach. Przelać masę do pojemnika Ninja Creami, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażarki i mrozić przez minimum 24 godziny, upewniając się, że stoi na idealnie płaskiej powierzchni.

Po pełnym zamrożeniu umieścić pojemnik w urządzeniu Ninja Creami, zamontować w uchwycie i uruchomić program Ice Cream. 

Po zakończeniu cyklu ocenić konsystencję – jeśli lody są zbyt zwarte, uruchomić funkcję Re-Spin, aby uzyskać aksamitną, kremową strukturę.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty