Podobają Ci się przepisy???

Nocna Owsianka a’la Raffaello (*SERIA FIT*)

Nocna Owsianka a’la Raffaello

(*SERIA FIT*)

 

Ta owsianka to kwintesencja zdrowego luksusu w miseczce – kremowa, aksamitna i pełna kokosowego aromatu, który przenosi myślami prosto na egzotyczną plażę. Powstała z myślą o tych, którzy chcą rozpocząć dzień czymś, co łączy przyjemność z troską o sylwetkę. Inspiracją były pralinki Raffaello – delikatne, kokosowe, z migdałowym wnętrzem – jednak w tej wersji wszystko zostało odwrócone ku stronie zdrowia. Zamiast cukru jest naturalny słodzik, zamiast śmietankowego nadzienia – skyr bogaty w białko, a kremową słodycz daje NutLove Coco Crunch, który łączy smak białej czekolady z kokosem bez dodatku oleju palmowego. Wiórki i chipsy kokosowe dostarczają błonnika a nasiona chia w naturalny sposób zagęszczają i dodają kwasów omega-3. Całość tworzy pożywne, zbilansowane śniadanie o wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów, które syci na długo i wspiera metabolizm.

Choć nocne owsianki wydają się wynalazkiem współczesnych fit blogerów, ich historia sięga końca XIX wieku. To właśnie szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner jako pierwszy zalewał płatki mlekiem i owocami, tworząc prosty, odżywczy posiłek dla swoich pacjentów. Pomysł okazał się przełomowy – zrodził trend, który dziś wrócił w formie „overnight oats”, czyli owsianki przygotowywanej wieczorem i gotowej rano bez gotowania. W tej kokosowej odsłonie klasyka spotyka nowoczesność – prostota dawnych receptur łączy się z fit filozofią współczesności, w której jedzenie ma być zarówno zdrowe jak i przyjemne. Każda łyżka tej owsianki to połączenie kremowej delikatności, lekko chrupiących dodatków i naturalnej słodyczy – sposób na to, by dzień zaczął się nie tylko zdrowo, ale i naprawdę smacznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 208 kcal

W tym: Białka 8.10 g | Tłuszcze 11.70 g | Błonnik 4.80 g | Węglowodany 20.00 g (w tym cukry 4.30 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 50 g płatków owsianych górskich

- 150 ml mleka bez laktozy 1½ %

- 80 g skyru naturalnego

- 15 g wiórków kokosowych

- 1½ łyżki nasion chia

- 10 g chipsów kokosowych (do dekoracji)

- 25 g kremu NutLove Coco Crunch

- kilka kropli słodzących o smaku waniliowym lub kokosowym

- 1 łyżka prażonych migdałów + ½ łyzeczki do dekoracji

- 1 do 2 łyżek gęstego jogurtu naturalnego do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

 

Płatki owsiane wsypać do szklanego słoiczka lub miski o pojemności około 400–500 ml. Dodać nasiona chia, prażone migdały i wiórki kokosowe, które nadadzą masie nie tylko smaku, ale też naturalnej gęstości i lekko żelowej struktury po napęcznieniu.

Mleko i krem umieścić w garnuszku i podgrzać do ok 40°C, aby krem mógł zmięknąć łatwiej połączyć się z mlekiem. Następnie dodać skyr i całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej i kremowej masy.

Wlać kilka kropli słodzących o smaku waniliowym lub kokosowym, dzięki czemu gotowa owsianka zyska deserowy zapach i przyjemnie słodki smak bez konieczności użycia cukru.

Mieszankę przelać do słoika z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać, aby płatki i nasiona równomiernie nasiąkły mlekiem i jogurtem. 

Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. W tym czasie płatki i chia wchłoną płyn a wszystkie smaki połączą się w jedną, harmonijną całość.

Rano owsiankę wyjąć z lodówki i dokładnie przemieszać. Jeśli masa wydaje się zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka i wymieszać do uzyskania idealnie kremowej konsystencji. Na wierzchu umieścić kleks jogurtu naturalnego i posypać chrupiącymi chipsami kokosowymi i prażonymi migdałami, które nadadzą całości nie tylko efektownego wyglądu, ale też przyjemnego kontrastu tekstur.

Tak przygotowana owsianka ma delikatny aromat kokosowych pralinek i aksamitną strukturę przypominającą deser z najlepszej kawiarni. Sprawdza się idealnie jako pożywne śniadanie, ale równie dobrze można ją podać jako fit słodkość w ciągu dnia.

Smacznego.


Spodobał Ci się ten przepis?

📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty