Fit Paella z Kurczakiem (Cook4me Tefal - Multicooker)
(Cook4me Tefal - Multicooker)
Przepis do
przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Fit Paella z Kurczakiem to danie,
które przenosi wyobraźnię na słoneczne wybrzeże Hiszpanii, gdzie w tradycyjnych
Paellach miesza się ryż, warzywa i aromatyczne przyprawy, tworząc potrawy
sycące, ale nie ciężkie. Ta wersja jest reinterpretacją klasycznego przepisu w
duchu nowoczesnego, świadomego żywienia — pełna świeżych warzyw, chudego mięsa
i głębokiego smaku, który pochodzi nie z tłuszczu, ale z inteligentnego
połączenia przypraw i technik przygotowania. Kawałki polędwiczek z kurczaka
gotowane są krótko, aby jedynie ściąć białko na powierzchni i zachować
soczystość w środku, co sprawia, że mięso pozostaje miękkie, lekkie i
nieprzeciążone nadmiarem tłuszczu. Do tego ryż basmati, który charakteryzuje
się niskim indeksem glikemicznym, łączy się z bogatą mieszanką warzyw takich
jak cukinia, papryka i groszek cukrowy, tworząc kompozycję nie tylko kolorową,
ale również pełną witamin i błonnika.
Jednym z kluczowych elementów tej Paelli
jest szafran — przyprawa, która od czasów starożytnych była ceniona bardziej
niż złoto. Już w średniowieczu na Półwyspie Iberyjskim używano go w kuchni
królewskiej a jego smak i kolor uznawano za synonim luksusu. W tym daniu
szafran nadaje piękny, złocisty kolor oraz głęboki aromat, który spaja całość w
harmonijną strukturę smakową bez konieczności dodawania tłuszczów czy ciężkich
sosów.
To danie spełnia wszystkie znamiona
potrawy fit, ponieważ opiera się na chudym mięsie, niskotłuszczowym sposobie
przygotowania, dużej ilości warzyw oraz obecności strączków — ciecierzyca
dodaje kremowej, delikatnie orzechowej nuty oraz zwiększa zawartość białka i
błonnika. Ten błonnik wpływa na stopniowe uwalnianie glukozy i zapobiega
gwałtownym skokom cukru we krwi, dlatego potrawa jest polecana osobom z
insulinoopornością. Brak smażenia na dużej ilości tłuszczu oraz dobór lekkich
składników sprzyja osobom dbającym o poziom cholesterolu, ponieważ potrawa nie
zawiera tłuszczów nasyconych a obecność błonnika oraz antyoksydantów wspiera
metabolizm lipidów. Dodatkowo witamina C z papryki, witamina B6 i magnez z
kurczaka, potas z cukinii oraz polifenole z przypraw wpływają korzystnie na
pracę układu nerwowego, krążenia oraz regulację poziomu glukozy.
Fit Paella z Kurczakiem to posiłek
lekki, jednak wyraźnie satysfakcjonujący, pozwalający nasycić się bez zbędnego
obciążenia układu pokarmowego. Doskonale wpisuje się w dietę redukcyjną, jest
odpowiednia przy hipercholesterolemii i insulinooporności oraz idealna dla
osób, które chcą jeść zdrowo, sycąco i jednocześnie cieszyć się prawdziwym,
śródziemnomorskim smakiem, jaki trudno pomylić z czymkolwiek innym.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 83
kcal
W tym: Białka 7.70
g | Tłuszcze 1.20 g | Błonnik 2.20 g | Węglowodany 10.70 g (w tym cukry 1.70 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 120 g ryżu basmati
- 150 g groszku cukrowego
- 1 puszka ciecierzycy (po odsączeniu
ok. 240 g)
- 300 ml bulionu warzywnego lub
drobiowego
- 6 nitek szafranu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- ⅔ łyżeczki pieprzu
- sok z ½ cytryny
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Roztarty szafran zalać 3 łyżkami bardzo gorącego bulionu.
Dokładnie
wymieszać i odstawić na 10 minut, aby uwolnił barwniki i aromaty.
Powstanie
intensywny napar szafranowy, który nada Paelli złoty kolor.
Cebulę drobno
posiekać.
Czosnek
zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę.
Paprykę
pokroić w cienkie paski.
Cukinię obrać,
usunąć gniazda nasienne, aby nie rozrzedziły dania i pokroić w półplasterki.
Ciecierzyce
odsączyć z zalewy na sitku.
Polędwiczki z
kurczaka umyć. Następnie ułożyć je na desce tak, aby jasne białe ścięgna były
dobrze widoczne. Delikatnie podważyć końcówkę ścięgna ostrym nożykiem, aż uda
się złapać jego fragment. Kiedy już wystaje wyraźny kawałek białej błony,
chwycić go palcami lub ręcznikiem papierowym (aby się nie ślizgał) i pociągnąć
jednym zdecydowanym ruchem wzdłuż całej długości mięsa.
Ścięgno
powinno wysunąć się z mięsa w całości jak nitka. Jeśli fragment pozostanie
wewnątrz polędwiczki, należy czynność powtórzyć z drugiej strony lub delikatnie
podciąć nożykiem, aż biała błona wyjdzie w całości.
Dzięki tej technice mięso pozostaje całe, niepocięte i nie traci masy a po ugotowaniu jest równomiernie miękkie i pozbawione twardych włókien.
Groszek
cukrowy umyć, większe strączki można przekroić na pół.
Ryżu nie
płukać — ma trafić do misy suchy.
Uruchomić
program ,,ŚREDNIE PODSMAŻANIE”. Do misy wlać oliwę, poczekać aż się rozgrzeje a
następnie dodać posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
Dodać czosnek
i wymieszać przez kilka sekund, aż uwolni aromat.
Dołożyć
pokrojone polędwiczki i podgrzewać 1–2 minuty - mięso musi się ściąć, czyli
zmienić kolor na jasny, biały, aby zamknąć soki w środku i zachować soczystość.
Dodać wszystkie
przyprawy. Wymieszać, aby przyprawy otuliły mięso.
Dodać pokrojoną
paprykę i cukinię, ponownie wymieszać.
Wsypać suchy
ryż basmati, rozprowadzić równomiernie po dnie.
Wlać 300 ml
bulionu.
Na koniec wlać
cały przygotowany napar szafranowy wraz z roztartymi nitkami.
Dodać odsączoną ciecierzycę. Na powierzchni
delikatnie ułożyć groszek cukrowy. Nie mieszać już dania - dzięki temu
pozostanie lekko chrupiący i nie straci koloru.
Zamknąć
pokrywę i uruchomić tryb „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM”, ustawiając czas na
7 minut.
Po zakończeniu
odczekać otworzyć urządzenie i całość delikatnie przemieszać tylko aby
napowietrzyć ryż. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i skropić całość sokiem z
cytryny.
Podawać z
natką pietruszki, opcjonalnie z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego.
Spodobał Ci się ten przepis?






















Komentarze
Prześlij komentarz