Kremowa Tarta z Masłem Orzechowym i Bezą


Kremowa Tarta z 
Masłem Orzechowym i Bezą

 
Tarta – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.
Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart – okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
- równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
- najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
- najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.


Składniki na kruchy spód:

- 330 g mąki pszennej (przesianej
- ½łyżeczki soli
- 125 g masła lub margaryny
- 3 łyżki zimnej wody


Przygotowanie kruchego spodu:

Mąkę wymieszaj z solą a następnie wkrój masło lub margarynę. Posiekaj ją z mąką nożem dodając w trakcie siekania wodę a potem zacznij wyrabiać ciasto.  Gdy ciasto będzie już wyrobione zagnieć je w kulkę i spłaszcz dłonią tworząc placek o średnicy 12-15 cm. Stolnicę i wałek oprósz delikatnie mąką i zacznij rozwałkowywać ciasto krótkimi ruchami od środka do brzegów. W trakcie wałkowania obracaj placek o ćwierć obrotu. Jeśli ciasto zacznie się kleić podsyp ponownie mąką. Wałkuj aż uzyskasz grubość 3 mm. Następnie delikatnie zwiń placek na wałek i przenieś ciasto na formę do pieczenia tarty. Uformuj ciasto dokładnie w formie. Odetnij nadmiar ciasta równo z brzegiem. Wstaw do lodówki na 30 min.
W między czasie nagrzej piekarnik do 220°C.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i widelcem ponakłuwaj spód.  Rozłóż folię aluminiową (arkusz folii powinien być większy o ok 10 cm niż forma). Na folię nasyp suchej fasoli lub surowy ryż i równomiernie rozprowadź po dnie tarty tak, aby ciasto w trakcie pieczenia nie urosło pod folą. Wstaw do piekarnika i piecz prze 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 190°C. Delikatnie zdejmij folię wraz z zawartością i wstaw ciasto ponownie do piekarnika tym razem na 5 min aż będzie jasno brązowe. Gdy cały pierwszy etap procesu dobiegnie końca wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok. Piekarnik pozostaw w temperaturze 190°C. Zacznij przygotowywać nadzienie.

Składniki na krem:

- 3 zółtka
- 125 g cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- 750 ml mleka
- 15 g masła
- 5 ml ekstraktu z wanilii


Przygotowanie kremu:

Do garnka z podwójnym dnem lub powłoką teflonową wsyp cukier, mąkę kukurydzianą i pszenną oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj na sucho. Następnie dodaj żółtka, mleko i ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Zacznij gotować całość na średnim ogniu stale mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Gdy masa się zagotuje pogotuj ją jeszcze ze 2 minuty nie przerywając mieszania. Następnie zdejmij z palnika dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok i zacznij przygotowywać kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

- ¾ szklanki cukru pudru
- 125 g masła orzechowego


Przygotowanie kruszonki:

Masło przełóż na duży płaski talerz lub tackę i wysyp na nie cukier puder. Posiekaj delikatnie nożem na małe grudki. Można też wymieszać mieszankę dłonią, ale bardzo delikatnie, aby nie rozetrzeć masła w dłoniach. Ma powstać coś na kształt suchej kruszonki.


Składniki na bezę:

- 3 białka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru


Przygotowanie bezy:

Białka ubij na sztywną pianę. Następnie zacznij dodawać cukier łyża po łyżce wciąż ubijając mikserem na najwyższych obrotach do momentu aż piana będzie lśniąca. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze przez chwilę.

Końcowy etap:

Spód tarty posyp 1/3 orzechowej kruszonki i 1/2 kremu. Czynność powtórz jeszcze raz (1/3 kruszonki i 1/2 kremu). Jako trzecią warstwę połóż pianę bezową i rozprowadź ją przy pomocy łopatki na całej powierzchni. Postaraj się na środku zostawić kilka ozdobnych nierówności, aby beza kolorowo się przypiekła. Pozostałą część kruszonki wysyp po brzegu ciasta (po okręgu) na szerokość ok 2-3 cm.

Tak przygotowaną tarte wstaw ponownie do piekarnika (190°c) na 8-10 min aż beza się przyrumieni.
Całkowicie ostudź przed podaniem. Najlepiej poczekać aż przestygnie na metalowej kratce a potem na 1-2 h wstawić tarte do lodówki.



Życzę smacznego i dobrej zabawy.



Komentarze

Popularne Posty