Cytrynowe Mini Babeczki


Cytrynowe Mini Babeczki

Mocno cytrynowe i aromatyczne mini babeczki to świetna propozycja na słodką przystawkę do kawy lub herbaty. Pięknie prezentują się na paterze i na sam ich widok chce się je schrupać. Z podanego poniżej przepisu można również upiec ciasteczka typu francuskie ,,Magdalenki”, ale do nich potrzebne będą specjalne foremki w kształcie podłużnych muszelek. Dlatego proponuję formę babeczek, bo tego typu foremki są bardziej popularne i dostępne w większości domów. Polecam.



Składniki:

- 125 g masła
- 120 g drobnego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny 



Przygotowanie:

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszysty krem. Gdy masa będzie już miała jednolitą kremową konsystencję zacząć dodawać jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli a następnie wsypać do masy jajecznej. Miksować jeszcze przez kilka minut aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Foremki do babeczek wysmarować cienką warstwą tłuszczu i oprószyć mąką. Nakładać ciasto do ok ¾ wysokości foremki. Można użyć także foremek silikonowych wówczas wystarczy tylko delikatnie natłuścić je olejem. Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec babeczki przez ok 25 min aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić a następnie delikatnie wyjąć z foremek. Babeczki są bardzo kruche, więc trzeba wyjmować je z dużą delikatnością i wyczuciem. Podawać z kawą lub herbatą. Babeczki można również udekorować kremem, polewą czekoladową i owocami.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty