Sernik z Musem Truskawkowym


Sernik z Musem Truskawkowym

Sezon na truskawki trawa w najlepsze. Pomysłów na wykorzystanie tych wspaniałych owoców jest mnóstwo. Jak już wcześniej pisałam uwielbiam serniki tak, więc pragnę zaproponować Sernik z Musem Truskawkowym. Ponieważ jest to sernik na zimno, świetnie orzeźwia organizm w ciepłe dni niczym lody śmietankowe i wyśmienicie smakuje. Polecam gorąco.



Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 1 opakowanie serka Mascarpone (250 g)
- 400 ml śmietanki 30 %
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki żelatyny spożywczej


Składniki na mus truskawkowy:

- około 1 kg truskawek tak (najlepiej świeżych, ale mogą być też mrożone), aby po zmiksowaniu otrzymać ok 700 ml musu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki żelatyny spożywczej



Przygotowania masy serowej:

Do miseczki wsypać 4 łyżki żelatyny i zaleć niewielka ilością zimnej wody tak, aby żelatyna mogła napęcznieć. Odstawić na bok. Tortownicę o Ø 27 cm posmarować cienką warstwą oleju roślinnego.

Do misy miksera włożyć twaróg sernikowy, serek Mascarpone, oba cukry i ok 350 ml śmietanki 30%. Wszystko miksować na średnich obrotach, aby składniki dokładnie się połączyły. Resztę śmietanki zagotować. Zdjąć z ognia i do gorącej śmietanki dodać wcześniej przygotowaną napęczniałą żelatynę. Wymieszać aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści. Chwilę przestudzić, po czym wolnym strumieniem przelać zawartość do masy serowej i miksować do połączenia. Masa powinna mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Gdyby była zbyt gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki 30 % lub pełnego mleka.


Przygotowanie musu truskawkowego:

Do miseczki wsypać 3 łyżki żelatyny i zaleć niewielka ilością zimnej wody tak, aby żelatyna mogła napęcznieć. Odstawić na bok.

Truskawki umyć i usunąć szypułki. W blenderze kielichowym lub przy pomocy blendera ręcznego zmiksować je wraz z cukrem na gładką masę. Miseczkę z napęczniałą żelatyną podgrzać w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej tak, aby uzyskać płynna konsystencję i tym samym dokładnie rozpuszczoną żelatynę. Następnie żelatynę połączyć z musem truskawkowym i bardzo dokładnie wymieszać.


Przygotowanie końcowe:

Do wcześniej przygotowanej tortownicy przelać ok 2/3 masy serowej. Dokładnie na środek masy serowej wylać mus truskawkowy (nie mieszać już masy żadnymi łyżkami). Na koniec dokładnie na środek musu truskawkowego wylać pozostałą część masy serowej. Delikatnie potrząsnąć tortownicą, aby powierzchnia się wyrównała. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Gdy sernik już stężeje udekorować do bitą śmietaną i truskawkami wg własnej fantazji.

Sernik przechowywać w lodówce.






Smacznego






Komentarze

Popularne Posty