Brownie z Migdałową Bezą


Brownie z Migdałową Bezą

Na moim blogu można znaleźć przepis na tradycyjne Brownie, na Brownie z awokado a dziś przedstawiam Brownie z Migdałową Bezą. Bezowa masa migdałowa dodaje temu ciastu chrupkości i dodatkowego aromatu i smaku. Bardzo zachęcam do wypróbowania. Deser ten przypadnie do gustu przede wszystkim młodszym milusińskim i każdemu, kto uwielbia czekoladę. Polecam.


Składniki na masę czekoladową:

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (razem 100 g)
- 70 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 ml kremówki 30%
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


Składniki na bezę:

- białka z 3 jaj
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego


Dodatkowo do dekoracji:

- garść blanszowanych migdałów




Przygotowanie:

Formę (25 cm na 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Jajka wbić do miski miksera dodać ekstrakt waniliowy, migdałowy oraz cukier, ucierać na jednolity puszysty krem przez ok 15 min. Masa powinna potroić swoją objętość.
W garnuszku zagotować śmietankę z masłem. Podgrzewać do czasu aż masło całkowicie się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać połamane na kawałki oba rodzaje czekolady. Mieszać aż czekolada również całkowicie się roztopi. Następnie mieszankę wystudzić w zimnej kąpieli wodnej i dodać do masy jajecznej. Dodać mąkę i całość chwilę jeszcze miksować.  
Następnie całą masę przelać do formy, wyrównać i odstawić na chwilę na bok.

Przygotować migdałową bezę.

Misa miksera i końcówka do ubijania muszą być dokładnie umyte, odtłuszczone i wysuszone.
Białka ze szczyptą soli umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie na najwyższych obrotach. Gdy białka zaczną się pienić zacząć dodawać cukier, stopniowo łyżka po łyżce dokładnie ubijając po każdym dodaniu cukru. Masę ubijać dość długo aż będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać aromat migdałowy. Masa po dodaniu aromatu zrobi się rzadka, ale tak ma być.

Masę białkową delikatnie wyłożyć/wylać na wierzch masy czekoladowej a następnie przy pomocy grubego patyczka lub rączką od łyżki zrobić na wierzchu kilkanaście tzw. ósemek lub esów – floresów. Całość posypać blanszowanymi migdałami. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całość przez 25 minut, jeśli środek ma był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli ciasto ma być bardziej suche.

Do ciasta można także dodać inne orzechy lub ulubione bakalie. Ekstrakt waniliowy można zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą wanilią lub ziarenkami wanilii z dwóch lasek dodanych do masy czekoladowej.

Brownie świetnie komponuje się także z bitą śmietaną, lodami lub musem waniliowym.








Smacznego

Komentarze

Popularne Posty