Sernik Ferrero Rocher


Sernik Ferrero Rocher

Aksamitny i mocno czekoladowy sernik z kawałkami orzechów laskowych, oblany czekoladową polewą, udekorowany pysznymi pralinami Ferrero Rocher to idealny deser na święta i nie tylko. Prezentuje się pięknie a smakuje jeszcze lepiej. Bardzo gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania.



Składniki na spód:

- 150 g herbatników kakaowych
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 50 g blanszowanych migdałów (mielonych)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka Czarnego kakao Intense Dr. Oetker
- 50 do 80 g roztopionego masła


Składniki na masę sernikową:

- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 jajka
- 8 do 12 pralinek Ferrero Rocher
- 100 g mielonych orzechów laskowych


Składniki na polewę:

- 50 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- mielone orzechy laskowe
- 4 pralinki Ferrero Rocher


Przygotowanie:

Tortownicę o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Herbatniki wraz z orzechami i migdałami zmiksować dokładnie na bardzo drobno (na tzw. ,,piasek”). Dodać oba kakao i dokładnie wymieszać. Masło roztopić, dodać do zmielonych herbatników i ponownie wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać. Na dnie poukładać pralinki Ferrero Rocher. Aby pralinki podczas zalewania masą sernikową się nie przemieszczały można przymocować je do herbatnikowego spodu na kilku kroplach rozpuszczonej czekolady. Odstawić do lodówki.

W garnuszku zagotować 200 ml śmietanki kremówki 30%. Oba rodzaje czekolady posiekać lub połamać na mniejsze kawałki i dokładnie rozpuścić w gorącej śmietance. Garnek wstawić do zimnej kąpieli wodnej i wystudzić.

W misie miksera umieścić twaróg sernikowy, serek Mascarpone, cukier i aromat waniliowy. Całość miksować na średnich obrotach miksera przez ok 15 min aż masa będzie jednolita i gładka. Następnie dodać przestudzoną czekoladę i ponownie całość zmiksować do połączenia się składników. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, mielone orzechy laskowe oraz jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku).

Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec sernik przez 1 godzinę.

Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej przygotować polewę.

Każdą z 4 pralinek delikatnie, ostrym nożem przekroić na pół.

W garnuszku ponownie zagotować śmietankę i rozpuścić w niej połamaną na kawałki czekoladę. Dodać mielone orzechy, dokładnie wymieszać i całość chwilkę przestudzić. Następnie polewę wylać na wierzch sernika i poukładać na niej połówki pralinek Ferrero Rocher. Wstawić sernik do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Podawać dobrze schłodzony.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty