Sernik z Serków Homogenizowanych z Marakują


Sernik z Serków Homogenizowanych z Marakują

Kolejna moja propozycja na sernik. Tym razem sernik na zimno z nutą egzotyki za sprawą  owoców Marakuji. Marakuja jest bardzo wyrazistym w smaku owocem, ale także bardzo efektownym i smacznym. Miąższ Marakuji jest orzeźwiający o smaku słodko – kwaśnym, dzięki czemu świetnie uzupełnia i przełamuje słodki smak waniliowych serków homogenizowanych. Polecam do wypróbowania.

Składniki na masę z serków homogenizowanych:

- 800 g waniliowych serków homogenizowanych
- 2 op. galaretki winogronowej (musi być przeźroczysta)
- 400 ml wrzątku
- 1 opakowanie cukru z wanilią


Składniki na galaretkę z Marakują:

- ok 8 owoców dojrzałej Marakuji
- 1 op. galaretki winogronowej lub innej przeźroczystej
- 300 do 350 ml wrzątku w zależności od ilości miąższu (im więcej miąższu tym więcej wody)



Przygotowanie:

Przygotowanie należy zacząć od warstwy galaretki z Marakują. Galaretkę dokładnie rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Z owoców wydrążyć cały miąższ i wymieszać go z galaretką.

Jednoczęściową foremkę np. do babki piaskowej lub innej z kominem (najlepiej sprawdzi się forma silikonowa – nie może to być forma z odpinanymi rantami tylko pełna, całkowicie szczelna) delikatnie natłuścić olejem. Przelać do niej przygotowaną galaretkę z Marakują i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy galaretka w formie będzie już stabilna i zastygnięta przygotować masę serową.

W 400 ml wrzątku rozpuścić dokładnie 2 galaretki winogronowe. Proces ten będzie wymagał chwili cierpliwości gdyż galaretki muszą być całkowicie rozpuszczone. Nie może być w nich żadnych grudek lub kawałków nierozpuszczonej żelatyny. Odstawić do przestygnięcia.

W misie miksera umieścić serki homogenizowane i cukier waniliowy. Zmiksować na wolnych obrotach tak, aby serki dokładnie się wymieszały. Można zrobić to także ręcznie w głębokiej misce przy użyciu rózgi kuchennej, ale mikserem jest szybciej i na pewno dokładniej. Następnie do masy dodać przestudzoną galaretkę i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy na zastygniętą galaretkę z Marakują. Całość ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc tak, aby sernik dobrze stężał.

Następnie delikatnie wypchnąć / wydobyć zastygnięty sernik z formy i podawać dobrze schłodzony. W razie potrzeby formę z zewnątrz można delikatnie ocieplić zanurzając ja na parę sekund w gorącej wodzie. 

Sernik ten można przygotować również z innym ulubionymi owocami.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty