Pulpeciki z Indyka w Warzywach (*SERIA FIT*)


Pulpeciki z Indyka w Warzywach (*SERIA FIT*)

A oto moja kolejna propozycja na pyszne, mięciutkie pulpeciki z indyka w delikatnym sosie. Doskonałe danie na obiad dla całej rodziny i dla osób będących na diecie. To bardzo wartościowe, świetnie zbilansowane danie. Lekkie i jednocześnie energetyczne - bo dużo w nim białka i tyle tłuszczu, ile trzeba. Polecam
Danie zakwalifikowanie do kategorii – obiad.

Kaloryczność potrawy (jedna porcja): 477 kcal
W tym: Białka 30.92 g | Tłuszcze 21.93 g | Węglowodany 35.43 g
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:
(na 4 porcje)

- 500 g mielonego mięsa indyka
- 4 kromki pełnoziarnistych chleba tostowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ostatecznie może być woda z łyżką suszonej włoszczyzny)
- ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- mąką krupczatka o obtoczenia pulpetów
- 2 opakowania warzyw na patelnię (użyłam Klasycznych)



Przygotowanie:

Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Kromki chleba tostowego na 2 minuty namoczyć w letniej wodzie, przerzucić do sita i odcisnąć z nadmiaru wody a następnie wrzucić do misy z mięsem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać czystą dłonią lub łyżką do połączenia się składników. Doprawić solą i pieprzem, wbić jajko, dodać 2 łyżki bułki tartej i ponownie dokładnie wymieszać. 

Dłonie zwilżyć w wodzie i formować z mięsa małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na oleju do uzyskania lekko złotego koloru.

W dużym garnku zagotować bulion i wrzucić do niego podsmażone pulpety. Dodać kurkumę i wymieszać. Dusić pulpety na małej mocy palnika przez ok 20 min,. mieszając je delikatnie od czasu do czasu.

W międzyczasie przygotować warzywa na patelnię zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pulpeciki podawać na ciepło w otoczeniu warzyw i polewając odrobiną bulionu, w którym się gotowały lub sosu*.

*opcjonalnie - do pulpetów można przygotować trochę gęstego sosu poprzez odlanie do mniejszego garnuszka 2 chochli bulionu i zagęszczając go zasmażką z mąki.




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty