Ciasto Dyniowo - Czekoladowe z Jabłkami

 Ciasto Dyniowo – Czekoladowe z Jabłkami


Pyszne i niewymagające dużo pracy ciasto z dodatkiem dyni i jabłek to idealna propozycja na poobiedni deser lub jako przekąska, którą można zabrać do pracy lub szkoły. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 124 g ): 387 kcal

W tym: Białka 7.53 g | Tłuszcze 21.38 g | Węglowodany 41.22 g ( w tym cukry 19.61 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 Składniki:

(na 12 porcji):

 

- 4 jajka

- 250 g mąki pszennej

- 100 g mąki krupczatki

- 150 g cukru trzcinowego

- 180 g tartej dyni

- 180 g oleju rzepakowego

- 100 g jogurtu naturalnego greckiego

- 3 jabłka

- 60 g orzechów laskowych

- 1 łyżka gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 


Składniki na polewę:


- 100 g gorzkiej czekolady

- 50 g mlecznej czekolady

- 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych

- 100 ml śmietanki kremówki 30 %

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę (u mnie 35 x 35xcm) wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).

 Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt i olej, chwile jeszcze miksować aż składniki dokładnie się połączą. Do masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Całość delikatnie wymieszać łopatką do uzyskania jednolitej masy.

 Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać lub krótko zmiksować. Dynie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

Pokrojone jabłka, startą dynię i rozdrobnione orzechy dodać do masy i całość ponownie dokładnie wymieszać.

Do foremki przelać ok 2/3 masy. Do pozostałej 1/3 dodać kakao i delikatnie wymieszać. Kakaową masę przy pomocy łyżki ułożyć na wierzchu jasnej masy.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 min do tzw.: suchego patyczka.

Wystudzić na kratce i przygotować polewę.

 


Przygotowanie polewy:


Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i dodać do gorącej śmietanki. Całość dokładnie wymieszać aż cała czekolada całkowicie się rozpuści. Gotową polewę wylać na wierzch upieczonego ciasta i posypać orzeszkami. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia polewy.

 Przechowywać w lodówce.

 




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty