Chili Con Carne

 Chili Con Carne

 

Bardzo smaczne i szybkie, jednogarnkowe danie wywodzące się z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Texas. Znane jest chyba na całym świecie i na pewno warte spróbowania. Można je podawać, jako danie obiadowe, ale bardzo dobrze sprawdzi się także na każdej domowej imprezie. Polecam.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 113 kcal

W tym: Białka 6.24 g | Tłuszcze 5.35 g | Węglowodany 9.79 g ( w tym cukry 2.80 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 duża cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka mielonej papryki chili lub 1 świeża papryczka chili

- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

- ½ łyżeczki pieprzu cayenne

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka majeranku

- 500 g mielonego mięsa wołowego

- 3 świeże, duże pomidory

- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki

- 1 łyżeczka cukru

- 1 czerwona papryka

- 1 puszka czerwonej fasoli

- sól

 

 

Przygotowanie:

 

Na dużej patelni lub średnim garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. W miseczce wymieszać przyprawy (papryka chili, wędzona i słodka, kmin rzymski, oregano, pieprz cayenne, majeranek i szczypta soli). Do zeszklonej cebuli dodać posiekany lub przeciśnięty przez wyciskacz czosnek oraz przygotowane przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i dusić przez ok 3 min. Następnie dodać zmielone mięso wołowe. Całość ponownie dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso zmieni swój kolor na lekko brązowy.

Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mięsa razem z pomidorami z puszki wraz z zalewą. Doprawić łyżeczką cukru, wymieszać. Moc palnika zmniejszyć do minimum i dusić całość przez ok 20-30 min tak, aby nadmiar wody z pomidorów odparował a potrawa zagęściła się. Mieszać całość od czasu do czasu.

W między czasie świeżą paprykę umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Dodać do reszty dania, wymieszać i dusić kolejne 10 min.

Fasolę odsączyć z zalewy, dodać do garnka, ponownie przemieszać i gotować już pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Gdyby potrawa była zbyt gęsta należy podlać ją odrobiną gorącego bulionu lub wody.

 

Podawać na ciepło udekorowane kleksem kwaśniej śmietany i listkiem kolendry lub pietruszki wraz z: plackami tortilli lub z ryżem lub z Guacamole lub z nachosami lub z domowymi muszelkami do tacos (przepis poniżej).







 ֍ Domowe muszelki do Tacos

 

Składniki:

 

- placki tortilli pszennej

- oliwa z oliwek

 

Dodatkowo:

 

- blaszka do muffinek

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C (z termoobiegiem)

Z placków tortilli wykroić za pomocą metalowego ringu lub nożem okręgi o średnicy 6-8 cm. Każdy krążek posmarować oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka. Blaszkę do pieczenia muffinek dokładnie umyć od spodniej strony i osuszyć ręcznikiem papierowym. Blaszkę odwrócić do góry dnem. Natłuszczone krążki delikatnie zginać na pół i układać je w szczelinach między kubeczkami foremki.  

Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całość przez 5-7 min. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić foremkę w środku przy uchylonych drzwiczkach przez ok 15 min.

 

Smacznego

 

 

Komentarze

Popularne Posty