Soczysty Łosoś (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Soczysty Łosoś
(do przygotowania w
urządzeniu AirFryer)
Smażony
łosoś z urządzenia AirFryer to niesamowicie szybki i łatwy sposób na smaczne i
zdrowe danie. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej porcji (ok 115 g): 292 kcal
W
tym: Białka 20.02 g | Tłuszcze 23.97 g | Węglowodany 0.35 g ( w tym cukry 0.09 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2
filety z łososia ok 200 g (takiej samej grubości)
- 2
łyżki oliwy z oliwek
- ½
łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- ½
łyżeczki świeżo mielonej soli morskiej
-
ćwiartka cytryny
Przygotowanie:
Filety
należy wyjąć z lodówki na ok 30 min przed obróbką cieplną, aby osiągnęły
temperaturę pokojową.
Z
filetów usunąć skórę i ewentualne ości, umyć oraz dokładnie osuszyć na ręczniku
papierowym.
Umieścić
filety w głębokim talerzu, skropić sokiem z ćwiartki cytryny, polać oliwą z
oliwek, oprószyć obficie solą i pieprzem a następnie dokładnie natrzeć filety
powstałą marynatą.
Gotowe
filetu odłożyć na czysty talerzyk, aby nadmiar oliwy mógł spłynąć.
Rozgrzać urządzenie
AirFryer do 180°C.
Nagrzany kosz lekko natłuść olejem lub olejem w sprayu
i umieść w nim filety
Smażyć filety przez 10 min lub do momentu aż zaczną
się lekko rumienić.
Gdy
proces smażenia dobiegnie końca, otworzyć kosz i za pomocą widelca sprawdzić
czy ryba jest w całości dopieczona. W razie potrzeby wydłużyć czas smażenia o
kilka min.
*Proces
dopieczenia ryby w głównej mierze zależy od jej wielkości i grubości. Im
większe i grubsze filety tym dłuższy czas może być potrzebny na usmażenie ich.
Podawać na ciepło z
ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
:)
OdpowiedzUsuń