Soczysty Łosoś (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Soczysty Łosoś

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Smażony łosoś z urządzenia AirFryer to niesamowicie szybki i łatwy sposób na smaczne i zdrowe danie. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 115 g): 292 kcal

W tym: Białka 20.02 g | Tłuszcze 23.97 g | Węglowodany 0.35 g ( w tym cukry 0.09 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na 2 porcje)

 

- 2 filety z łososia ok 200 g (takiej samej grubości)  

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki świeżo mielonej soli morskiej

- ćwiartka cytryny

 


Przygotowanie:


Filety należy wyjąć z lodówki na ok 30 min przed obróbką cieplną, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Z filetów usunąć skórę i ewentualne ości, umyć oraz dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Umieścić filety w głębokim talerzu, skropić sokiem z ćwiartki cytryny, polać oliwą z oliwek, oprószyć obficie solą i pieprzem a następnie dokładnie natrzeć filety powstałą marynatą.

Gotowe filetu odłożyć na czysty talerzyk, aby nadmiar oliwy mógł spłynąć.

Rozgrzać urządzenie AirFryer do 180°C.

Nagrzany kosz lekko natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim filety

Smażyć filety przez 10 min lub do momentu aż zaczną się lekko rumienić.

Gdy proces smażenia dobiegnie końca, otworzyć kosz i za pomocą widelca sprawdzić czy ryba jest w całości dopieczona. W razie potrzeby wydłużyć czas smażenia o kilka min.

*Proces dopieczenia ryby w głównej mierze zależy od jej wielkości i grubości. Im większe i grubsze filety tym dłuższy czas może być potrzebny na usmażenie ich.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.





Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty