Syrop Butterfly Pea
Syrop Butterfly Pea
Butterfly Pea Tea, czyli Klitoria Ternateńska to roślina tradycyjnie
wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Naturalnie występuje w Afryce,
jednak spotkać można ją również w innych częściach świata (np. w Indonezji i
Ameryce).
Ta niezwykła roślina uważana jest
za lek, który znajduje zastosowanie w leczeniu depresji i stanów lękowych.
Ponadto: usprawnia pracę mózgu, poprawia odporność, wykazuje działanie
przeciwgorączkowe i przeciwbólowe, działa moczopędne, pozytywnie wpływa układ
nerwowy i hamuje demencję, redukuje poziom stresu, stanowi pomoc w usuwaniu
wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.
Dzięki najnowszym badaniom wiadomo już co wchodzi w jej skład:
antocyjany — odpowiadają za niebieski kolor rośliny; wykazują działanie
antynowotworowe, pozytywnie wpływają na oczy, skórę i włosy
liczne flawonoidy — zawierają właściwości antyoksydacyjne
laktony — działają przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i mają wpływ na
obniżenie poziomu cholesterolu
terpenoidy — wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Napar przygotowany z Klitorii ma lekko ziołowy aromat i smak. Można
spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój
kolor na fioletowo-różowy.
Niebieska herbata to także bogactwo witamin tj.: C, B, A
Kwiaty Klitorii Ternateńskiej są znakomitym źródłem w 100% naturalnego
niebieskiego barwnika. Dzięki temu idealnie nadają się do barwienia potraw,
deserów, lodów, ryżu, kaszy, napojów i drinków. Ten niezwykły napar można także
użyć jako barwnika do tkanin, by stworzyć niepowtarzalny odcień.
Kaloryczność Syropu w 100 g: 93 kcal
W
tym: Białka 0.04 g | Tłuszcze 0.04 g | Węglowodany 23.11 g (w tym cukry 23.03 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki na syrop Butterfly Pea:
- 10 suszonych kwiatków Butterfly Pea
- 1 litr gorącej wody
- 300 g białego cukru
- 3 gwiazdki anyżu
Kwiatki Klitorii Ternateńskiej i gwiazdki anyżu umieścić w dużym dzbanku i zalać gorącą wodą. Wymieszać a następnie dodać cukier i zacząć podgrzewać.
Gotować napar przez ok 10 min często mieszając.
Następnie przecedzić przez sitko i rozlać do czystych, sparzonych wcześniej wrzątkiem butelek.
Odstawić do wystygnięcia a następnie przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz