Pieczone Dyniowe Donuty

Pieczone Dyniowe Donuty

 

Sezon dyniowy w właśnie rozpoczyna się na dobre, więc na dobry początek proponuję upiec pyszne i mięciutkie pączki dyniowe. Te puszyste, wilgotne w środku i niesamowicie aromatyczne pączki z charakterystyczną dziurką w środku są banalnie proste i szybkie do zrobienia. Jeśli nie posiadasz formy do Donutów możesz upiec je w foremkach do babeczek ale trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia o ok 10 min. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 245 kcal

W tym: Białka 4.23 g | Tłuszcze 8.79 g | Węglowodany 36.54 g (w tym cukry 20.09 g)

************************************************

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 46 g): 112 kcal

W tym: Białka 1.94 g | Tłuszcze 4.03 g | Węglowodany 16.67 g (w tym cukry 9.21 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 24 sztuki) 


- 250 g mąki pszennej typu 450

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- 1 łyżeczka mielonego kardamonu

- ¼ łyżeczki mielonych goździków

- 100 g cukru trzcinowego

- 100 g białego cukru

- 100 g roztopionego masła

- 2 duże jajka

- 420 g puree z dyni

- cukier puder do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C z termoobiegiem. Foremkę do Donatów: w przypadku metalowej spryskać niewielką ilością oleju, w przypadku silikonowej pozostawić bez natłuszczania.

W jednej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy.

W drugiej wymieszać oba cukry z roztopionym masłem i lekko utrzeć rózgą. Dodać jajka oraz puree z dyni i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Następnie mokrą mieszankę dodać do suchej i wymieszać aż powstanie gładka i jednolita masa o konsystencji gęstego kremu. Można zrobić do ręcznie lub użyć miksera z końcówką do mieszania.  

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcję ciasta do otworów w foremce na Donuty.

Foremkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pączki przez 15 – 18 min lub do momentu aż lekko się zarumienią.

Wystudzić na kratce.

Następnie wyjąć ostrożnie Donuty z foremki, oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Można udekorować pączki również lukrem lub roztopioną czekoladą wg własnych upodobań.

Przechowywać w suchym i szczelnym opakowaniu.    





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty