Mini Szybkie Panettone z Bakaliami

Mini Szybkie Panettone z Bakaliami

 

Tradycyjny Panettone to wyjątkowa babka drożdżowa, z korzeniami sięgającymi Mediolanu, będąca prawdziwą ikoną świątecznego stołu podczas Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Charakteryzuje się ona nietypowym kształtem, przypominającym wysoką kopułę, a jej starannie przygotowane opakowanie z kartonu dodaje jej elegancji. Proces wytwarzania tego delikatesu jest długi i skomplikowany, przede wszystkim z powodu rozległego czasu koniecznego do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie tradycyjnego Panettone wymaga dwóch dni, podczas których ciasto rozwija się, nadając mu charakterystyczną, puszystą konsystencję. Wersja podstawowa tego przysmaku zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową, oraz rodzynki, nadając mu niepowtarzalny smak i aromat. Jednakże, dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem Panettone, a jednocześnie unikać tradycyjnego procesu wypieku, istnieje alternatywna propozycja w postaci przyspieszonej wersji. Ta wersja opiera się na użyciu proszku do pieczenia oraz mąki bezglutenowej. Mimo skróconego czasu przygotowania, babeczki zachowują wyjątkowy smak, porównywalny do tradycyjnych wersji z drożdżami. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie wygodę, a jednocześnie pragną smaku tradycyjnego włoskiego Panettone, zwłaszcza gdy zależy im na bezglutenowej alternatywie. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 337kcal

W tym: Białka 8.87 g | Tłuszcze 16.14 g | Węglowodany 37.88 g (w tym cukry 14.91 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:

 

- 3 jajka

- 100 g cukru

- 150 g jogurtu greckiego

- 6 łyżek oleju słonecznikowego

- 1 łyżka aromatu waniliowego

- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

- 125 ml mleka migdałowego

- 500 g mąki owsianej

- 4 łyżeczki proszku do pieczenia

- garść suszonej żurawiny

- garść blanszowanych płatków migdałowych

- garść posiekanych orzechów lakowych

- garść posiekanych orzechów włoskich

- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować ok 15 papierowych foremek do Mini Panettone.

Jajka, cukier, jogurt grecki, olej słonecznikowy, aromat waniliowy, mleko migdałowe oraz mąkę owsianą i proszek do pieczenia umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką i jednolitą masę. Następnie dodać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łopatka do połącznia się składników.

Gotową masę równomiernie podzielić między 15 foremek i ustawić na blaszce do pieczenia.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec mini Panettone przez ok 50 min do 1 h.


Po upieczeniu wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu w szczelnym pojemniku.

** Mąkę owsianą można również zrobić samemu miksując w blenderze zwykłe płatki owsiane.  




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty