Conchiglioni z Farszem Mięsno-Pomidorowym i Parmezanem na Beszamelu


Conchiglioni z Farszem Mięsno-Pomidorowym i Parmezanem na Beszamelu

Jakiś czas temu przestawiałam przepis na Conchiglioni (czyt. conchiglie) ze Szpinakiem i Ricottą na sosie pomidorowym. Dziś proponuję wersje z mięsem na sosie beszamelowym. Danie jest równie ciekawe i pyszne.



Składniki:

- 500 g mięsa mielonego wołowego
- Conchiglioni, czyli makaronowe duże muszle (30 – 40 sztuk)
- 100 g sera twardego typu Parmezan do farszu
- 80 g sera typu parmezan do posypania
- Sos pomidorowy wg przepisu poniżej
- Sos Beszamelowy – przepis poniżej
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek


Składniki na Sos Pomidorowy:

- 1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory malinowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- cukier
- sól, pieprz
- papryka mielona ostra i słodka
- suszona bazylia
- suszone oregano
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek

Składniki na Sos Beszamelowy:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz


Przygotowanie Sosu Pomidorowego:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez wyciskacz do czosnku.
Na patelni rozgrzać olej z oliwek i wrzucić pokrojoną cebulę, podsmażać chwilkę, aż cebula się zeszkli. Pomidory z puszki pokroić w kostkę (zwykłe pomidory sparz najpierw wrzątkiem i obierz ze skórki a następnie dopiero pokrój je w kostkę) i dodać do podsmażonej cebuli.
Dodać przyprawy:
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczkę papryki słodkiej,
szczyptę papryki ostrej
1 łyżeczkę oregano,
1 łyżeczkę tymianku,
1 łyżeczkę bazylii
1 łyżkę cukru
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sos dusić na średnim ogniu tak długo, aż woda z pomidorów trochę odparuje, na sam koniec duszenia dodać przeciśnięty czosnek i pieprz do smaku.


Przygotowanie Sosu Beszamelowego:

Do garnka z podwójnym dnem lub z powłoką teflonową włożyć masło i powoli rozpuścić na małym ogniu. Dodać mąkę na płynne masło i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniać i nie smażyć. Dodać mleko, ale wciąż energicznie mieszać. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.


Przygotowanie farszu mięsno-pomidorowego:

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z oliwek. Na rozgrzany olej wrzucić zmielone mięso wołowe. W czasie smażenia rozdrabniać powstające „grudki” z mięsa, mięso podsmażać, aż straci surowy kolor i zrobi się „sypkie”. Nadmiar wytopionego tłuszczu z mięsa wylać i do sypkiego mięsa dodać wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Wszystko podsmażać od czasu do czasu mieszając aż całość zgęstnieje. 100 g sera typu Parmezan zetrzeć na tarce (drobne oczka) i dodać do farszu mięsno–pomidorowego. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki będą ze sobą połączone. Odstawić do przestudzenia.


Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucić muszle makaronowe i gotować ok 10-12 minut (lub zgodnie z informacją na opakowaniu – tak, aby zbytnio nie rozgotować makaronu). 
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i na spód wlać przygotowany sos beszamelowy. Do podgotowanych makaronowych muszli nakładać po ok 1½ - 2 łyżeczek farszu mięsno-pomidorowego i każdą muszlę układać jedna obok drugiej na sosie w naczyniu. Gdy naczynie będzie już zapełnione muszlami całość posypać startym na małych oczkach tarki parmezanem (pozostałe 80 g). Piekarnik nagrzać do 180°C i zapiekać muszle przez 25-30 minut.





Smacznego

Komentarze

Popularne posty