Conchiglioni ze Szpinakiem i Ricottą


Conchiglioni ze Szpinakiem i Ricottą

Conchiglioni (czyt. conchiglie) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki.
Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne.



Składniki:

- Conchiglioni czyli makaronowe duże muszle (30 – 40 sztuk)
- 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego (liście lub rozdrobniony)
- 250 g serka Ricotta
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 100 g sera typu parmezan
- sól
- pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru (lub mniej wg uznania)
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania naczynia żaroodpornego


Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucić muszle makaronowe i gotować ok 10-12 minut (lub zgodnie z informacją na opakowaniu – tak, aby zbytnio nie rozgotować makaronu).  Masło roztopić na patelni i wycisnąć 3 ząbki czosnku. Czosnek podsmażyć przez chwilę na następnie dodać szpinak. Smażyć wszystko do miękkości i aby większość wody odparowała. Przyprawić solą i pieprzem wg własnych upodobań. Pod koniec smażenia dodać serek Ricotta i dokładnie wymieszać ze szpinakiem. Odstawić na bok do przestudzenia.
Do garnka wlać pomidory z puszki i wsypać wszystkie przyprawy. Zagotować i dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny dodać cukier wg uznania i smaku. Gotować ok 15 min (sos można także zblendować, jeśli ktoś lubi bardziej gładki sos). Do szklanki wlać ok 50 ml zimnej wody i wymieszać w niej mąkę na tyle dokładnie, aby nie było żadnych grudek. Następnie małym strumieniem wlewać zawiesinę do gotującego się sosu ciągle mieszając. Gotować jeszcze ok 1 minuty, po czym wyłączyć gaz. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i na spód wlać przygotowany sos pomidorowy. Do podgotowanych makaronowych muszli nakładać po ok 1½ - 2 łyżeczek farszu szpinakowego i każdą muszlę układać jedna obok drugiej na sosie w naczyniu. Gdy naczynie będzie już zapełnione muszlami całość posypać startym na małych oczkach tarki parmezanem. Piekarnik nagrzać do 180°C i zapiekać muszle przez 25-30 minut.

Bardzo polecam.



Smacznego

Komentarze

Popularne posty