Dorsz w Chrupiącej Panierce (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Dorsz w Chrupiącej Panierce

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Dorsz przyrządzony w urządzeniu AirFryer jest bardzo soczysty, niesamowicie delikatny i zdecydowanie zdrowszy za sprawą minimalnej ilości tłuszczu potrzebnego do jego przyrządzenia. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 186 g): 361 kcal

W tym: Białka 26.47 g | Tłuszcze 11.97 g | Węglowodany 35.88 g ( w tym cukry 0.26 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  


Składniki:

(na 4 porcje)

 

- ok 400 g filetów z dorsza (świeżych lub mrożonych)

- 2 duże jajka

- 100 g mąki

- 100 g drobnej bułki tartej

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej

- ½ cytryny

- 3 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do posmarowania

 

Przygotowanie:

 

W jednej miseczce umieścić mąkę, w drugiej bułkę tartą z przyprawami (wymieszać) a w trzeciej rozkłócone jajko z oliwą z oliwek.

Dorsza umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. W przypadku dorsza mrożonego najpierw należy go rozmrozić a następnie postępować zgodnie z instrukcjami. W razie potrzeby podzielić na mniejsze w miarę równe kawałki.

Każdy kawałek ryby skropić sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć nim mięso dorsza. Następnie rozpocząć panierowanie obtaczając każdy kawałek dokładnie w mące, następnie maczać w jajku i natychmiast panierować w bułce z przyprawami. Odkładać na czysty talerz.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do temperatury 190°C.

Każdy kawałek ryby spryskać delikatnie oliwą z oliwek z każdej strony lub posmarować cienką warstwą oliwy przy pomocy pędzelka.

Następnie umieścić rybę w koszu rozgrzanego urządzenia. Ustawić czas na 10 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

Podawać z ulubionymi dodatkami np.: z sałatką, surówką, ryżem itp.




Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty