Zielone Szparagi z Parmezanem i Czosnkiem (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Zielone Szparagi z Parmezanem i Czosnkiem

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Szparagi pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń a do tego są bardzo smaczne.... posiadają również opinię silnego i naturalnego afrodyzjaku. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 104 kcal

W tym: Białka 5.08 g | Tłuszcze 7.82 g | Węglowodany 1.08 g ( w tym cukry 0.04 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 500 g zielonych szparagów (świeżych lub mrożonych)

 - 50 g tartego parmezanu

- 3 łyżki oliwy z oliwek

 - 2 ząbki czosnku

 - sól i pieprz



Przygotowanie:

 

Szparagi umyć i w razie potrzeby oczyścić. Odciąć lub odłamać zrogowaciałą końcówkę. Mrożone szparagi należy najpierw rozmrozić. Umyte szparagi osuszyć na ręczniku papierowym.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. W kubeczku wymieszać ze sobą przeciśnięty czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszankę wylać na osuszone szparagi i dokładnie natłuścić nią każdego szparaga.

Urządzenie AirFryer ustawić na 180°C. Czas ustawić na 10 min.

Szparagi ułożyć luźno w koszu urządzenia. W razie potrzeby utworzyć piętro z nadstawki a następnie wsunąć kosz i smażyć szparagi przez 9-10 min. Czas smażenia zależy od wielkości szparagów.

Po zakończeniu programu szparagi posypać startym parmezanem i podawać na ciepło.




Smacznego.

 

Komentarze

Popularne posty