Surówka z Kalarepy

Surówka z Kalarepy

 

Surówka z kalarepy to prawdziwa perełka na talerzu – nie tylko pyszna, ale także łatwa w przygotowaniu i zdrowa propozycja, która doskonale komponuje się z tradycyjnym polskim obiadem. Czy nie zdarzyło się Wam przechodzić obok tych niepozornych, a jednak tak ciekawych kuliście wyglądających warzyw w dziale z owocami i warzywami? Zastanawialiście się pewnie, dlaczego kalarepa nie cieszy się tak dużą popularnością jak inne warzywa. Mimo swojego neutralnego smaku i przyjemnej chrupkości, ma niewielu entuzjastów. Jednak, gdy tylko opanujecie sztukę wykorzystania kalarepy w kuchni, przekonacie się, że stanie się ona stałym bywalcem Waszego koszyka zakupowego! Zachęcam Was więc do eksperymentowania – przekonajcie się sami, jak wiele smakowitych potraw można stworzyć z tego niedocenianego skarbu natury.


Kaloryczność potrawy w 100g: 81 kcal

W tym: Białka 1.06 g | Tłuszcze 5.04 g | Węglowodany 6.30 g (w tym cukry 5.39 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 2 średnie kalarepy

- 2 małe marchewki

- 1 duże jabłko

- 1 cebula szalotka

- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

- 2 łyżki majonezu

- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietana 18%)

- sól i pieprz


Przygotowanie:

 

Jabłko, kalarepy, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.

Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Wszystkie warzywa umieścić w misce, dodać sok z cytryny lub limonki i wymieszać. 

Dodać majonez, jogurt oraz doprawić solą i pieprzem a następnie dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Schłodzić w lodówce.

Podawać jako dodatek do dań obiadowych lub solo.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty