Lody Orzech Laskowy (Ninja Creami)

Lody Orzech Laskowy

(Ninja Creami NC300EU)

 

Orzechy laskowe od wieków są symbolem elegancji i głębokiego smaku – zwłaszcza w deserach. Już w starożytności uważano je za roślinę magiczną, przynoszącą szczęście i siłę, a w kuchniach cesarskich służyły jako składnik luksusowych past, kremów i pralin. Dziś, choć dostępne niemal wszędzie, nadal kojarzą się z czymś wyjątkowym – jakby każdy orzech krył w sobie sekret miękkiego aromatu jesieni i złocistego światła sierpniowego słońca.

Te lody orzechowe to hołd dla prostoty i jakości. Powstały z czystej pasty z orzechów laskowych, takiej bez żadnych zbędnych dodatków – tylko prażone, zmielone orzechy. Dzięki temu każdy kęs przywołuje skojarzenia z praliną, nugatem, kremem gianduja – ale w wersji naturalnej, wytrawnie słodkiej, głębokiej. Syrop z orzechów laskowych dodaje lekko karmelowego podtekstu i podbija ten deserowy wymiar, łącząc się z kremową bazą mleczno-śmietankową w sposób wręcz aksamitny.

Lody te mają w sobie coś bardzo włoskiego – nie tylko przez orzechy, ale też przez swoją zbalansowaną słodycz i teksturę przypominającą gelato. Można je podać z tartą czekoladą, z espresso, z pokruszoną bezą albo zupełnie solo, by pozwolić orzechom grać pierwsze skrzypce. To smak dorosły, spokojny i głęboki – ale z pewnością ucieszy również dziecięce podniebienia, zwłaszcza jeśli dodasz odrobinę chrupiącej czekolady albo domową granolę jako Mix-In.

To lody, które nie potrzebują ozdobników – bronią się czystością smaku. A przy tym są tak łatwe do wykonania, że aż trudno uwierzyć, jak efektowne wychodzą. To jeden z tych deserów, które szybko stają się „tymi ulubionymi” i znikają z pojemnika, zanim zdążą porządnie zmięknąć po miksowaniu.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 169 kcal

W tym: Białka 3.70 g | Tłuszcze 15.02 g | Węglowodany 4.40 g (w tym cukry 3.90 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 250 ml mleka pełnego

- 100 ml śmietanki 30%

- 2 łyżki pasty z orzechów laskowych Krukam (100%)

- 2 łyżki syropu z orzechów laskowych (link do sklepu - KLIKNIJ TUTAJ 👈)

- szczypta soli

- 1 łyżka cukru – tylko jeśli syrop nie jest wystarczająco słodki



Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki – mleko, śmietankę, pastę z orzechów laskowych oraz syrop orzechowy – umieścić w średniej misce lub dzbanku miksującym. Całość dokładnie zmiksować przy użyciu blendera ręcznego lub blendera kielichowego, aż do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Konsystencja powinna być gładka, bez grudek pasty orzechowej. Pasta z orzechów laskowych (szczególnie ta naturalna 100%, jak Krukam) zawiera sporo zdrowych tłuszczów i może mieć lekko gęstą, mazistą strukturę – dlatego ważne jest dokładne emulgowanie jej z mlekiem i śmietanką.

Aby ułatwić łączenie tłuszczu z płynnymi składnikami, można delikatnie podgrzać mieszankę w rondelku – tylko do momentu, aż będzie lekko ciepła (ok. 40–45°C). Nie doprowadzać do wrzenia! Ciepło rozpuści tłuszcz orzechowy i pomoże uzyskać gładką, stabilną emulsję, która lepiej się zamrozi i da gładszy efekt po miksowaniu w Ninja Creami.

Po zblendowaniu warto spróbować masy – jeśli smak wydaje się zbyt mało słodki, można dodać łyżkę cukru, więcej syropu orzechowego lub nawet odrobinę miodu. Niewielka szczypta soli podkreśli smak orzechów i zrównoważy słodycz – to trik stosowany często w deserach orzechowych.

Gotową bazę przelać do pojemnika Ninja Creami, zamykając go szczelnie pokrywką. Upewnić się, że pojemnik stoi na płaskiej powierzchni zamrażarki i nic go nie przechyla. Wstawić na minimum 24 godziny – masa musi być całkowicie zmrożona, aż po sam środek. Niedostatecznie zmrożona masa może po miksowaniu być zbyt miękka lub ziarnista.

Po upływie 24 godzin wyjąć pojemnik z zamrażarki i zamontować zgodnie z instrukcją w urządzeniu Ninja Creami. Uruchomić program Ice Cream, który najlepiej radzi sobie z tłustszymi, kremowymi bazami zawierającymi orzechy i śmietankę. Po pierwszym miksowaniu masa może być jeszcze lekko grudkowata – w takim przypadku należy uruchomić funkcję Re-Spin, która poprawi konsystencję i sprawi, że lody będą aksamitne i gładkie.

Opcjonalnie, przed podaniem można dodać tzw. Mix-Iny, czyli dodatki mieszane osobno po zmiksowaniu lodów. Doskonale sprawdzą się tu:

– posiekane prażone orzechy laskowe,

– groszki lub kropelki czekoladowe,

– pokruszone ciasteczka typu amaretti, biszkopty lub herbatniki,

– domowa granola,

– kawałki czekolady deserowej.

Po dodaniu wybranych składników uruchomić program Mix-In, który dokładnie, ale delikatnie wmiesza dodatki do gotowych lodów bez naruszania ich konsystencji.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty