Buraczki Zasmażane

Buraczki Zasmażane


Zasmażane Buraczki podawane przeważnie na ciepło to jeden z tradycyjnych dodatków obiadowych w naszym kraju. Są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 73 kcal

W tym: Białka 2.23 g | Tłuszcze 2.66 g | Węglowodany 8.87 g ( w tym cukry 6.68 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 1 kg małych buraków ćwikłowych

- 2 łyżki masła klarowanego

- 1 duża cebula

- 1 łyżeczka cukru

- sól, pieprz

- ok 2 łyżka mąki pszennej

- 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (opcjonalnie)

- sok z ½ cytryny lub 1 łyżka octu spirytusowego



Przygotowanie:

 

Buraczki ugotować do miękkości w osolonej wodzie (wbity widelec powinien luźno wchodzić w bulwę buraka). Przestudzić a następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim posiekaną cebulkę. Dodać starte buraczki, łyżeczkę cukru, sok z cytryny lub ocet a następnie całość dokładnie wymieszać. Zmniejszyć moc palnika i zasmażać buraczki przez ok 10 min często mieszając. Doprawić solą i pierzem do smaku.

Mąkę dokładnie wymieszać z mlekiem skondensowanym tak, aby nie było grudek następnie przelać do buraczków i szybko wymieszać. Intensywnie mieszając podgrzewać całość jeszcze przez ok 5 min, aż buraczki zgęstnieją.

Podawać na ciepło jako dodatek obiadowy.  



  
Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty