Podobają Ci się przepisy???

Surówka Colesław

Surówka Colesław

 

Surówka Colesław to popularna surówka obiadowa. Jest ona bardzo prosta do zrobienia. Jej podstawowym składnikiem jest surowa, szatkowana biała kapusta, która stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego a ten z kolei jest bardzo ważny w procesach krwiotwórczych przez co jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży. Biała kapusta to także bogactwo witaminy C, K oraz witamin z grupy B. To warzywo uniwersalne i lekkostrawne, które pasuje do wielu diet. Swoją popularność zawdzięcza ona również dzięki restauracjom KFC, gdyż jest ona tam sztandarową przystawką. Polecam do wypróbowania mój przepis.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 120 kcal

W tym: Białka 1.51 g | Tłuszcze 9.47 g | Węglowodany 6.38 g (w tym cukry 5.67 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  Składniki:

 

- 1 mała lub ½ średniej główki białej kapusty

- 2 średnie marchewki

- 1 duża biała cebula

- ok 200 g dobrego majonezu

- ok 2 płaskie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

- 2 łyżki cukru pudru lub miodu

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,

- 1 łyżka octu jabłkowego

 


Przygotowanie:

 

Z kapusty usunąć i wyrzucić kilka pierwszych liści. Następnie kapustę przekroić na ćwiartki i drobno poszatkować nożem lub maszynka do szatkowania warzyw. Można posłużyć się także mandoliną do krojenia warzyw. Głąby wyrzucić.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarcie o drobnych oczkach.

Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę.

Warzywa umieścić w misce, dodać pozostałe składniki (przyprawy, majonez, sok z cytryny, ocet i cukier lub miód). Całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Miskę przykryć i odstawić do lodówki na ok 2 h, aby kapusta puściła soki a całość dobrze się ze sobą ,,przegryzła”.

Podawać schłodzoną.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty