Sałatka ze Szparagami i Serem Feta

Sałatka ze Szparagami i Serem Feta

 

Dlaczego warto wypróbować ten przepis? Po pierwsze: ze względu na potężną moc składników odżywczych, które oferuje. Szparagi są skarbnicą żelaza, witaminy C, folianów i błonnika, natomiast feta dostarcza niezbędny dla zdrowia wapń. Jednak to nie wszystko - to danie wyróżnia się także swoją prostotą wykonania i niepowtarzalnym smakiem, który zachwyci każde podniebienie.

Szparagi to jedno z najmniej kalorycznych warzyw – w 100g zawierają jedynie 22 kcal. Są jednak niesamowicie pożywne, bogate w białko i lekkostrawne, co sprawia, że są idealnym składnikiem dla każdego, kto pragnie dbać o swoją dietę bez obawy o niepożądane skutki uboczne. Zawierają naturalne przeciwutleniacze, cenne witaminy tj.: witamina A, C i E oraz pochodne cysteiny, które zwiększają produkcję glutationu w organizmie. Glutation to niezwykle ważna substancja, która oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom wolnych rodników i przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych.

Natomiast feta to ser, który charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu. Jest idealnym wyborem dla osób dbających o wartości odżywcze swojego jedzenia. Zawiera witaminy A, B i D oraz wiele cennych minerałów, takich jak wapń, magnez i fosfor. Spożywanie sera feta przynosi wiele korzyści zdrowotnych, ale warto pamiętać, że jest bogaty w sód, dlatego osoby na diecie niskosodowej powinny spożywać go z umiarem. Co więcej, feta jest lekkostrawna – prawdziwy ser feta produkowany jest z mleka owczego lub koziego, które zawierają znacznie mniej laktozy niż mleko krowie, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy. Ser feta zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla zdrowia serca, oraz przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią organizm przed chorobami.

Spróbuj koniecznie tego przepisu! To nie tylko zdrowa bomba odżywcza, ale także łatwe w przygotowaniu danie, które zachwyci Cię swoim smakiem i wartościami zdrowotnymi.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 79 kcal

W tym: Białka 3.94 g | Tłuszcze 5.08 g | Węglowodany 2.15 g (w tym cukry 0.10 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 700 g zielonych szparagów

- 70 g sera feta

- 1½ łyżki klarowanego masła

-  1 łyżka bułki tartej

- 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika

- sól i pieprz

 

Dodatkowo do ugotowania szparagów:

 

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka cukru

- łyżeczka soli



Przygotowanie:

 

W szparagach odciąć lub odłamać zrogowaciałe końcówki. Następnie oczyścić łodygi, umyć szparagi pod bieżącą zimną wodą.

W dużym garnku lub głębokiej patelni zagotować ok 1½ litra wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli, 1 łyżki cukru oraz z 1 łyżką masła. Szparagi umieścić luźno w gotującej się wodzie i gotować ok 5 minut w zależności od ich grubości (im grubsze tym dłuższy będzie czas gotowania).

Następnie delikatnie przy użyciu szczypiec wyjąć szparagi z wody i pokroić na mniejsze kawałki.

W małym rondelku roztopić klarowane masło a następnie dodać do niego tartą bułkę. Wymieszać i smażyć na lekko złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.

Na suchej patelni natomiast podprażyć łuskane ziarna słonecznika do zarumienienia.

Na płaskim talerzu ułożyć pokrojone szparagi. Następnie polać je sosem z bułki tartej. Na wierzchu rozkruszyć ser feta i całość udekorować prażonymi ziarnami słonecznika.

Podawać od razu po przygotowaniu.




Smacznego

 

 

Komentarze

Popularne Posty