Miękkie Pierniczki Nadziewane Marcepanem i Czekoladą

Miękkie Pierniczki Nadziewane Marcepanem i Czekoladą

 

Pierniczki te są niesamowicie mięciutkie, puszyste i mega smaczne. Nadają się do jedzenia od razu po ostygnięciu, choć najlepsze są na drugi dzień po polukrowaniu i leżakowaniu w szczelnie zamkniętej puszcze. Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Na pewno pieczenie ich przysporzy dużo radości i super zabawy całej rodzinie a zapach przypraw korzennych długo będzie unosił się w powietrzu. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 345 kcal

W tym: Białka 6.56 g | Tłuszcze 11.71 g | Węglowodany 53.77 g ( w tym cukry 24.50 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 



Składniki:

- 1 kg mąki

- 8 jajek ( żółtka i białka oddzielnie)

- 330 g brązowego cukru

- 1 op. cukru waniliowego

- 3 łyżki kakao

- 2 łyżki czarnego kakao Intense Dr. Oetker

- 200 ml kwaśnej śmietany (temp. pokojowa)

- 3 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 op. Przyprawy do pierników

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

- 250 g masła

- 400 g miodu

 

Dodatkowo:

- masa marcepanowa

- czekolada mleczna lub gorzka

 

Składniki na ubijany lukier:

- 1 szklanka cukru kryształu

- ½ szklanki wody

- 1 łyżeczka octu

 

Składniki na glazurę czekoladową:

- ¾ szklanki cukru pudru

- 1 łyżka kakao

- 3 łyżki wody

- 1 łyżeczka miodu

- 70 g gorzkiej czekolady

 

 

 

Przygotowanie:

 

Oba rodzaje kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić na bok.

Miód umieścić w rondelku, wymieszać z przyprawami (przyprawa do piernika, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kawa rozpuszczalna) i zagotować. Masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gorącego miodu. Zamieszać i odstawić do całkowitego rozpuszczenia się masła i przestygnięcia całej masy (masa może być ciepła, ale nie może być gorąca). Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną i odstawić na bok na ok 15 min. W tym czasie soda podejmie pracę a śmietana zwiększy swoją objętość.

Z jajek oddzielić białka od żółtek a następnie ubić białka z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gdy masa białkowa będzie już dobrze ubita dodawać do niej po jednym żółtku nie przerywając ubijania.

Masę jajeczną przelać do mąki wymieszanej z kakao i delikatnie mieszając, wlać miód. Masa będzie trudna w mieszaniu, dlatego można wspomóc się mikserem z końcówką do mieszania ciast.  Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Po dokładnym wymieszaniu będzie dosyć rzadkie, ale takie właśnie ma być. Ciasto przełożyć do miski z pokrywką. Pokrywkę zamknąć a miskę odstawić w chłodne miejsce na min 24 godziny ( ciasto przez ten czas zgęstnieje)

Po 24 godzinach blat obsypać mąką i wyłożyć ciasto. Ciasto będzie dość delikatne i klejące tak, więc podczas wałkowania należy wciąż blat delikatnie podsypywać odrobiną mąki i uważać, aby się do niego nie przyklejało.

Dwie duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzać do 180°C.

Ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm. Na połowie układać w pewnych odstępach od siebie kawałki czekolady i/lub marcepanu a następnie delikatnie przykryć drugą połową ciasta lekko i ostrożnie dociskając ciasto wokół nadzienia. Przy pomocy foremek wykrawać pierniczki tak, aby nadzienie znajdowało się centralnie w środku foremki.  

Pierniczki delikatnie przenosić na blachę układając je w sporych odstępach, ponieważ mocno podrosną podczas pieczenia.

Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec pierniki przez ok. 12-14 min.

Upieczone pierniczki wystudzić na kratce kuchennej a następnie polukrować lub polać glazurą czekoladową i odstawić do wyschnięcia. Gdy lukier lub glazura będą już całkowicie suche przełożyć pierniczki do puszek i szczelnie zamknąć. Puszki z piernikami przechowywać w chłodnym miejscu.

 


Przygotowanie lukru:


W garnku umieścić cukier z wodą oraz octem. Całość zagotować a następnie zmniejszyć moc palinka i gotować lukier do momentu aż masa, nabrana łyżką i wylewana z pewnej wysokości do garnka będzie tworzyła tzw.: "nitkę". Wówczas zdjąć garnek z ognia, lukier przelać do misy miksera i zacząć ubijać na najwyższych obrotach, aż nabierze jasnej barwy i stanie się odpowiednio gęsty ( gdyby lukier był zbyt gęsty można dodać odrobinę wody).

Wystudzone pierniczki nabijać od spodniej strony na widelec lub wykałaczkę i delikatnie moczyć wierzch piernika w lurze. Odczekać chwilkę, aby nadmiar lukru spłynął a następnie odkładać pierniczki na blat i zostawić je do czasu aż lukier całkowicie zastygnie.

 


Przygotowanie glazury czekoladowej:

 

Cukier puder przesiać razem z kakao do miski miksera. W rondelku zagotować wodę z miodu i wlewać stopniowo do miski z cukrem miksując masę na wolnych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Stopioną czekoladę dodać do ucieranej masy i nadal miksować do czasu uzyskania jednolitej i gładkiej polewy. Gdyby polewa była zbyt gęsta można dodać odrobinę ciepłej wody i całość dokładnie wymieszać.

Wystudzone pierniczki nabijać od spodniej strony na widelec lub wykałaczkę i delikatnie moczyć wierzch piernika w glazurze. Odczekać chwilkę, aby nadmiar glazury spłynął a następnie odkładać pierniczki na blat i zostawić je do czasu aż glazura całkowicie zastygnie.

 










Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty