Racuszki z Jabłkami (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Racuszki z Jabłkami

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)


Racuszki te są łatwe i szybkie w przygotowaniu i zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne racuchy smażone na tłuszczu. Są też niesamowicie pysznym i aromatyczne. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 43 g): 74 kcal

W tym: Białka 2.31 g | Tłuszcze 0.99 g | Węglowodany 13.50 g ( w tym cukry 4.24 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 20 sztuk)

- 255 g mąki uniwersalnej

- 50 g cukru trzcinowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki soli

- 1½  łyżeczki mielonego cynamonu

- 85 ml mleka

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 1½ łyżeczki świeżego soku z cytryny

- 2 jajka klasy L

- 2 duże jabłka

- 1½  łyżki oleju rzepakowego

 

 

Składniki na lukier:

 - 170 g cukru pudru (1 szklanka)

- 1½ łyżki mleka

- 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:

 

W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (mąka, cukier trzcinowy i waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól).

W drugiej miseczce wymieszać jajka, olej i mleko.

Dodać mokre składniki do suchych i całość dokładnie wymieszać na gładką masę.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w małą kostkę. Pokrojone jabłka dodać do masy razem z sokiem z cytryny i całość ponownie dokładnie wymieszać.

Urządzenie AirFryer ustawić na 180°C

Na spodzie kosza umieścić przycięty na wymiar papier do pieczenia. Delikatnie spryskać lub nasmarować go olejem i nakładać porcje racuszków (po ok 1 czubatej łyżce ma jednego racucha i nie więcej niż 4 sztuki na jeden proces smażenia). Racuchy z wierzchu także spryskać lub nasmarować odrobiną oleju. Wsunąć kosz do urządzenia i smażyć racuchy przez 5 min. Następnie obrócić racuszki na drugą stronę, ponownie lekko spryskać olejem i smażyć przez kolejne 4-5 min, do czasu aż nabiorą lekko złotego koloru. Czynność powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.


W czasie smażenia się pierwszej tury racuszków przygotować lukier.

 


Przygotowanie lukru:

 

Cukier puder przesiać przez sitko a następnie dodać meko oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie utrzeć łyżką lub rózgą na gładką, błyszczącą i jednolitą masę. Masę należy ucierać do momentu aż cały cukier dokładnie się rozpuści. Im dłużej będziemy ucierać masę tym lukier będzie gładszy i bardziej błyszczący.

W tak przygotowanym lukrze namaczać wierzch każdego racuszka, odczekać chwilkę aż nadmiar lukru spłynie a następnie odkładać na kratkę, aby lukier mógł spokojnie zastygnąć.

Racuszki podawać na ciepło lub na zimno.

 







Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty