Sos Szafranowy na Ciepło

 Sos Szafranowy na Ciepło

 

Sos szafranowy na ciepło to zmysłowe doświadczenie, gdzie aromatyczny i aksamitny eliksir wzbogaca każde danie. Szafran, suszone słupki krokusa, staje się głównym bohaterem tego wyjątkowego sosu - najdroższej przyprawy na świecie, której do stworzenia jednego kilograma potrzeba niczym niepozornej armii 150 tysięcy krokusowych kwiatów. Jednak w tej kulinarno-perfumeryjnej magii wystarczy tylko szczypta, aby wyczarować szafranowy majstersztyk, nadając potrawie nie tylko wyjątkowy smak, ale i olśniewający, złocisty kolor.

Sos szafranowy to kulinarne arcydzieło, które doskonale współgra z różnorodnymi potrawami. Jego subtelność doskonale komponuje się z delikatnymi smakami ryb, takimi jak dorsz, łosoś, halibut czy mintaj, nadając im wyjątkowy charakter. Nie rezygnuje jednak z towarzystwa mięs, tworząc pasujące partnerstwo z różnymi rodzajami mięsa. Dodatkowo, staje się wspaniałym towarzyszem dla gotowanych warzyw, takich jak szparagi czy brokuły, podkreślając ich smakowitą strukturę.

Podawany z ryżem, kluseczkami czy makaronem, sos szafranowy na ciepło to nie tylko wyjątkowy dodatek do potraw, ale także ceremonia kulinarna, która podkreśla, że luksus w kuchni może być prosty, a jedna szczypta szafranu potrafi sprawić, że zwykłe danie staje się dziełem sztuki kulinarnego mistrza. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 189 kcal

W tym: Białka 2.05 g | Tłuszcze 13.97 g | Węglowodany 10.39 g (w tym cukry 5.11 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 
Składniki:

 

- 1 duża szczypta szafranu (ok. 1 g)

- 2 duże białe cebule

- 2 łyżeczki cukru trzcinowego

- sok wyciśnięty z ½ cytryny

- 2 łyżki masła klarowanego

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki mąki

- 100 ml białego półwytrawnego wina

- 200 ml śmietany 30%

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- sól morska

- świeżo mielony pieprz

 

Dodatkowo:


- mikser kielichowy lub ręczny typu żyrafa

- moździerz

 

Przygotowanie:

 

Szafran umieścić w moździerzu i rozetrzeć na proszek.

Z 200 ml śmietanki odlać ok 50 ml i mocno podgrzać np.: w kuchence mikrofalowej. Gorącą śmietankę wymieszać ze sproszkowanym szafranem. Odstawić na bok.

Cebulę i czosnek należy skarmelizować. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, posolić i wymieszać. Dusić na małym ogniu przez ok 10 min aż warzywa zmiękną. Wszystko od czasu do czasu przemieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny, wymieszać i podsmażać jeszcze przez ok 3 min.

Następnie zawartość patelni przełożyć do miksera kielichowego lub do wysokiego naczynia, dodać pozostałą część śmietanki (150 ml) i całość zmiksować na gładki mus.

Zmiksowaną zawartość przelać ponownie na patelnię i zagotować na średnim ogniu. W trakcie podgrzewania wlać wcześniej przygotowany rozczyn szafranowy oraz wino. Dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. 

Od momentu zagotowania się sosu zmniejszyć moc palnika do minimum i ciągle, dość energicznie mieszając dodać mąkę pilnując, aby nie zrobiły się grudki. Jeśli jednak nie uda się tego uniknąć sos trzeba będzie jeszcze raz krótko zmiksować.

Gotować całość do momentu aż sos zacznie gęstnieć a jego konsystencja zacznie przypominać strukturę gęstej śmietany. Na tym etapie sos można jeszcze doprawić wg własnych preferencji.

Podawać od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty