Polędwiczka Wieprzowa (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Polędwiczka Wieprzowa
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Przygotowana
w urządzeniu AirFryer polędwiczka wieprzowa jest bardzo soczysta i delikatna.
Mięso wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się i świetnie smakuje
podana w ulubionym sosie. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 129 kcal
W
tym: Białka 19.61 g | Tłuszcze 4.99 g | Węglowodany 0.17 g ( w tym cukry 0.00 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- polędwiczka
wieprzowa (ok 650 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki
pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Polędwiczkę
umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. W miseczce wymieszać przyprawy z oliwą z
oliwek i natrzeć powstała mieszanką polędwiczkę. Następnie zostawić polędwiczkę
w marynacie na ok 1h.
Foliowy
rękaw do pieczenia zamknąć zapinką z jednej strony. W rękawie umieścić
zamarynowaną polędwiczkę i zamknąć rękaw z drugiej strony. W rękawie zrobić małe
nacięcie, aby nadmiar pary miał delikatne ujście i nie nadymał woreczka, który
mógłby przywrzeć do grzałki urządzenia.
Urządzenie
AirFryer ustawić na 160°C. Czas ustawić na 30 min.
Tak
przygotowaną polędwiczkę umieścić w koszu urządzenia i rozpocząć proces pieczenia.
Gdy minie wymagany czas ostrożnie wyjąc polędwiczkę z worka i umieścić ją
bezpośrednio (już bez rękawa) w lekko natłuszczonym koszu. Wsunąć kosz z
powrotem do urządzenia i podpiec polędwiczkę jeszcze przez ok 10 min.
Podawać
na ciepło z ulubionym sosem i dodatkami.
*Przygotowanie
w piekarniku:
Piekarnik
rozgrzać do 170°C.
Mięso
przygotować zgodnie z powyższym przepisem z tą różnicą, że rękawa po zamknięciu
w nim polędwiczki nie należy nacinać. Rękaw z polędwiczką umieścić w naczyniu żaroodpornym
i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec całość przez ok 1h.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz