Pączki (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Pączki

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pączki z urządzenia AirFryer są tak samo pyszne i miękkie, jak pączki smażone w głębokim tłuszczu. Zawierają też dużo mniej kalorii. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednym pączku (ok 54 g): 145 kcal

W tym: Białka 4.12 g | Tłuszcze 3.92 g | Węglowodany 22.27 g ( w tym cukry 6.35 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

(na 12 sztuk)

 - 280 g mąki pszennej (uniwersalnej typu 480)

- 40 g cukru

- ½ łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

- 1 jajko

- 125 ml mleka 3,2%

- 40 g roztopionego masła

- 7 g suchych drożdży instant

 

 

Składniki na lukier:

 - 170 g cukru pudru (1 szklanka)

- 1½ łyżki wody

- 1 łyżka soku z cytryny

 

 

Dodatkowo:

 - słoik ulubionej konfitury


 

Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić mąkę, cukier i sól.

W drugiej misce wymieszać ze sobą ciepłe mleko (temperatura mleka nie może być wyższa niż 40°C), jajko, drożdże oraz roztopione i przestudzone masło. Gotową mieszankę przelać do suchych składników i przy pomocy haka do ciasta wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (wyrabianie ciasta mikserem powinno trwać ok 3-4 min). Ciasto można również wyrobić ręcznie na blacie (ręczne wyrabianie ciasta musi trwać min 10 min).

Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej odrobiną oleju miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na min 2 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na podsypany mąki blat, odgazować a następnie rozwałkować na grubość ok 1½ cm. Przy pomocy szklanki lub kubka wycinać okrągłe pączki i każdy z nich układać na blaszce wyłożonej papierem, który należy oprószyć odrobiną mąki. Następnie każdego pączka posmarować roztopionym masłem. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min 45 min do ponownego wyrośnięcia.

Urządzenie AirFryer ustawić na 180°C.

Kosz natłuścić odrobiną oleju (przy pomocy pędzelka lub olejem w sprayu) i układać po min 4 pączki na raz w lekkich odstępach od siebie. Proces pieczenia trzeba przeprowadzić partiami.

Piec pączki przez 5 min na złoty kolor.

Następnie wystudzić na kratce a następnie nadziać każdego pączka ulubioną konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki do szprycowania. U mnie była to konfitura śliwkowa.

 


Przygotowanie lukru:

 

Cukier puder przesiać przez sitko a następnie dodać wodę oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie utrzeć łyżką lub rózgą na gładką, błyszczącą i jednolitą masę. Masę należy ucierać do momentu aż cały cukier dokładnie się rozpuści. Im dłużej będziemy ucierać masę tym lukier będzie gładszy i bardziej błyszczący.

W tak przygotowanym lukrze namaczać wierzch każdego pączka, odczekać chwilkę aż nadmiar lukru spłynie a następnie odkładać na kratkę, aby lukier mógł spokojnie zastygnąć.

 


*Przygotowanie w głębokim tłuszczu:

 

Ciasto na pączki przygotować dokładnie jak jest to opisane w przepisie powyżej.

W dużym garnku rozgrzać olej do temperatury 160°C (potrzebny tu będzie termometr kuchenny, ponieważ trzeba dokładnie pilnować temperatury podczas całego procesu smażenia – temperatura nie może drastycznie spadać lub wzrastać. Należy ją utrzymywać na tym samym poziomie).

Podrośnięte pączki wkładać po 3 - 4 sztuk jednocześnie do rozgrzanego oleju i smażyć na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiary tłuszczu na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym.

Przestudzone pączki nadziać ulubioną konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki do szprycowania a na koniec udekorować lukrem.






Smacznego.

 

Komentarze

  1. Witam, mam takie urządzenie Philips, przepis chcę wypróbować, ale czy można dać świeże drożdże zamiast suchych? Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można. Trzeba tylko zrobić najpierw rozczyn i należy użyć ok 25 g świeżych drożdży.

      Usuń
    2. Dziękuję, chętnie wypróbuję przepis, wyglądają smacznie 😃

      Usuń
    3. To proszę podzielić się potem swoją opinią i napisać czy Pani smakowały. Z góry bardzo i pozdrawiam.

      Usuń
  2. Zrobiłam wczoraj jako test przed Tłustym Czwartkiem. W moim urządzeniu najlepsze efekty dała temperatura 175 stopni i 6 minut! Zaraz po przygotowaniu były pyszne, ale na drugi dzień stały się już dość suche... Czy ma Pani jakąś radę na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To niestety jest minus drożdżowych wypieków że najlepiej smakuja w dniu pieczenia. Nie ma złotego środka. 😔

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź! Nie było zatem innego wyjścia niż wstać wcześniej! 😃 Uśmiechnięte buzie jedzących były tego warte 😊

      Usuń
    3. Super, to zawsze jest bezcenny widok. 😊 Pozdrawiam serdecznie 😉😊

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty