Pączki (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pączki
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Pączki
z urządzenia AirFryer są tak samo pyszne i miękkie, jak pączki smażone w
głębokim tłuszczu. Zawierają też dużo mniej kalorii. Polecam gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednym pączku (ok 54 g): 145 kcal
W
tym: Białka 4.12 g | Tłuszcze 3.92 g | Węglowodany 22.27 g ( w tym cukry 6.35 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 40 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- 125 ml mleka 3,2%
- 40 g roztopionego masła
- 7 g suchych drożdży instant
Składniki
na lukier:
- 1½ łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
Przygotowanie:
W
misie miksera umieścić mąkę, cukier i sól.
W
drugiej misce wymieszać ze sobą ciepłe mleko (temperatura mleka nie może być
wyższa niż 40°C), jajko, drożdże oraz roztopione i przestudzone masło. Gotową mieszankę
przelać do suchych składników i przy pomocy haka do ciasta wyrobić gładkie i
elastyczne ciasto (wyrabianie ciasta mikserem powinno trwać ok 3-4 min). Ciasto
można również wyrobić ręcznie na blacie (ręczne wyrabianie ciasta musi trwać
min 10 min).
Wyrobione
ciasto przełożyć do wysmarowanej odrobiną oleju miski, przykryć folią spożywczą
i odstawić na min 2 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po
tym czasie wyłożyć ciasto na podsypany mąki blat, odgazować a następnie
rozwałkować na grubość ok 1½ cm. Przy pomocy szklanki lub kubka wycinać okrągłe
pączki i każdy z nich układać na blaszce wyłożonej papierem, który należy
oprószyć odrobiną mąki. Następnie każdego pączka posmarować roztopionym masłem.
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min 45 min do
ponownego wyrośnięcia.
Urządzenie
AirFryer ustawić na 180°C.
Kosz
natłuścić odrobiną oleju (przy pomocy pędzelka lub olejem w sprayu) i układać
po min 4 pączki na raz w lekkich odstępach od siebie. Proces pieczenia trzeba
przeprowadzić partiami.
Piec
pączki przez 5 min na złoty kolor.
Następnie
wystudzić na kratce a następnie nadziać każdego pączka ulubioną konfiturą przy
pomocy rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki do szprycowania. U mnie
była to konfitura śliwkowa.
Przygotowanie lukru:
Cukier
puder przesiać przez sitko a następnie dodać wodę oraz sok z cytryny i wszystko
dokładnie utrzeć łyżką lub rózgą na gładką, błyszczącą i jednolitą masę. Masę
należy ucierać do momentu aż cały cukier dokładnie się rozpuści. Im dłużej
będziemy ucierać masę tym lukier będzie gładszy i bardziej błyszczący.
W
tak przygotowanym lukrze namaczać wierzch każdego pączka, odczekać chwilkę aż
nadmiar lukru spłynie a następnie odkładać na kratkę, aby lukier mógł spokojnie
zastygnąć.
*Przygotowanie w głębokim tłuszczu:
Ciasto
na pączki przygotować dokładnie jak jest to opisane w przepisie powyżej.
W
dużym garnku rozgrzać olej do temperatury 160°C (potrzebny tu będzie termometr kuchenny,
ponieważ trzeba dokładnie pilnować temperatury podczas całego procesu smażenia –
temperatura nie może drastycznie spadać lub wzrastać. Należy ją utrzymywać na
tym samym poziomie).
Podrośnięte
pączki wkładać po 3 - 4 sztuk jednocześnie do rozgrzanego oleju i smażyć na
złoty kolor z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiary tłuszczu na kratce
wyłożonej ręcznikiem papierowym.
Przestudzone
pączki nadziać ulubioną konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego i odpowiedniej
końcówki do szprycowania a na koniec udekorować lukrem.
Smacznego.
Witam, mam takie urządzenie Philips, przepis chcę wypróbować, ale czy można dać świeże drożdże zamiast suchych? Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńOczywiście że można. Trzeba tylko zrobić najpierw rozczyn i należy użyć ok 25 g świeżych drożdży.
UsuńDziękuję, chętnie wypróbuję przepis, wyglądają smacznie 😃
UsuńTo proszę podzielić się potem swoją opinią i napisać czy Pani smakowały. Z góry bardzo i pozdrawiam.
UsuńZrobiłam wczoraj jako test przed Tłustym Czwartkiem. W moim urządzeniu najlepsze efekty dała temperatura 175 stopni i 6 minut! Zaraz po przygotowaniu były pyszne, ale na drugi dzień stały się już dość suche... Czy ma Pani jakąś radę na to?
OdpowiedzUsuńTo niestety jest minus drożdżowych wypieków że najlepiej smakuja w dniu pieczenia. Nie ma złotego środka. 😔
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź! Nie było zatem innego wyjścia niż wstać wcześniej! 😃 Uśmiechnięte buzie jedzących były tego warte 😊
UsuńSuper, to zawsze jest bezcenny widok. 😊 Pozdrawiam serdecznie 😉😊
Usuń