Racuszki z Jabłkami (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Racuszki z Jabłkami
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Racuszki
te są łatwe i szybkie w przygotowaniu i zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne
racuchy smażone na tłuszczu. Są też niesamowicie pysznym i aromatyczne. Polecam
gorąco.
Kaloryczność
potrawy w jednej sztuce (ok 43 g): 74 kcal
W
tym: Białka 2.31 g | Tłuszcze 0.99 g | Węglowodany 13.50 g ( w tym cukry 4.24 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na ok 20 sztuk)
- 255 g mąki uniwersalnej
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1½ łyżeczki mielonego
cynamonu
- 85 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 2 jajka klasy L
- 2 duże jabłka
- 1½ łyżki oleju
rzepakowego
Składniki na lukier:
- 170 g cukru pudru (1 szklanka)
-
1½ łyżki mleka
- 1
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W
misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (mąka, cukier trzcinowy i
waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól).
W drugiej
miseczce wymieszać jajka, olej i mleko.
Dodać
mokre składniki do suchych i całość dokładnie wymieszać na gładką masę.
Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w małą kostkę. Pokrojone
jabłka dodać do masy razem z sokiem z cytryny i całość ponownie dokładnie
wymieszać.
Urządzenie
AirFryer ustawić na 180°C
Na spodzie kosza umieścić przycięty na wymiar papier do pieczenia. Delikatnie spryskać lub nasmarować go olejem i nakładać porcje racuszków (po ok 1 czubatej łyżce ma jednego racucha i nie więcej niż 4 sztuki na jeden proces smażenia). Racuchy z wierzchu także spryskać lub nasmarować odrobiną oleju. Wsunąć kosz do urządzenia i smażyć racuchy przez 5 min. Następnie obrócić racuszki na drugą stronę, ponownie lekko spryskać olejem i smażyć przez kolejne 4-5 min, do czasu aż nabiorą lekko złotego koloru. Czynność powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.
W czasie smażenia się pierwszej tury racuszków przygotować lukier.
Przygotowanie lukru:
Cukier
puder przesiać przez sitko a następnie dodać meko oraz sok z cytryny i wszystko
dokładnie utrzeć łyżką lub rózgą na gładką, błyszczącą i jednolitą masę. Masę
należy ucierać do momentu aż cały cukier dokładnie się rozpuści. Im dłużej
będziemy ucierać masę tym lukier będzie gładszy i bardziej błyszczący.
W
tak przygotowanym lukrze namaczać wierzch każdego racuszka, odczekać chwilkę aż
nadmiar lukru spłynie a następnie odkładać na kratkę, aby lukier mógł spokojnie
zastygnąć.
Racuszki podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego.
Jaka temperatura
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podane 180 st
UsuńKompletna porażka ciasto jest za gęste, ciężko w ogóle wymieszać to z jabłkami
OdpowiedzUsuńNo cóż, u mnie wyszły idealnie jak zresztą widać na zdjęciach.
Usuń