Lody Białkowe (Ninja Creami)
(Ninja Creami NC300EU)
W świecie, w
którym zdrowe odżywianie coraz częściej idzie w parze z przyjemnością, lody
białkowe stają się symbolem nowoczesnego podejścia do deserów. Nie są już tylko
zamiennikiem słodkości „na diecie” – to pełnoprawny posiłek, świadomy wybór, a
jednocześnie prawdziwa uczta dla podniebienia. Łączą w sobie to, co kiedyś
wydawało się niemożliwe: kremową teksturę, głęboki smak i wartości odżywcze,
które wspierają ciało, nie tylko je rozpieszczają.
Tradycyjnie
lody kojarzone były z dekadencją – śmietanka, cukier, żółtka, dodatki. Włoskie
gelato, francuskie crème glacée czy amerykańskie „scoops” powstały z potrzeby
celebrowania chwil, ale rzadko kiedy wpisywały się w styl życia aktywnej,
dbającej o siebie osoby. Aż do momentu, gdy na kuchennej scenie pojawiły się…
białka. Dokładniej – odżywki białkowe, twarogi, mleka roślinne i
niskokaloryczne substytuty cukru, które otworzyły zupełnie nowy rozdział w
lodowej historii.
Lody białkowe
to kulinarna odpowiedź na potrzeby współczesnych – tych, którzy trenują, dbają
o makroskładniki, ale nie chcą rezygnować z przyjemności. To coś więcej niż
fit-trend. To styl życia, w którym deser może być źródłem regeneracji po
treningu, sycącą przekąską w ciągu dnia albo zdrowym wieczornym rytuałem – bez
wyrzutów sumienia, za to z pełną satysfakcją.
Ich największym
sekretem jest prostota: dobrej jakości twaróg sernikowy, odżywka białkowa o
ulubionym smaku, mleko i odrobina słodyczy – czasem erytrytol, czasem syrop
klonowy, czasem tylko wanilia. Wszystko razem tworzy masę, która po zmrożeniu i
odpowiednim zmiksowaniu w urządzeniu Ninja Creami zamienia się w gęste, sycące
i jedwabiście gładkie lody. A do tego – każda porcja dostarcza solidnej dawki
białka, nie powodując nagłych skoków cukru we krwi.
To lody, które
nie tylko smakują – one wspierają. I właśnie dlatego tak wiele osób po nie
sięga. Nie tylko latem, ale przez cały rok. Nie tylko po siłowni, ale też po
ciężkim dniu jako nagroda, jako reset, jako moment tylko dla siebie.
Lody białkowe
to więcej niż trend – to dowód, że nowoczesna kuchnia może być zarazem
racjonalna i rozpustna. Bo czy jest coś piękniejszego niż deser, który nie
szkodzi, a wspiera zdrowie? Który jest lekki, ale syci? Który można jeść bez
ograniczeń, wiedząc, że robi się coś dobrego – dla ciała i dla duszy?
To właśnie one
– codzienna porcja przyjemności w swojej najlepszej formie.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 131 kcal
W tym: Białka 13.10 g | Tłuszcze 6.50 g | Węglowodany 6.90
g (w tym cukry 1.70 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 200 g dobrego twarogu sernikowego
- 1 miarka ulubionej odżywki białkowej
- 0,25
g gumy ksantanowej (ok. ⅛ łyżeczki)
(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ👈)
- aromat waniliowy
- 1 łyżka erytrytolu
- 100 ml mleka 3,2%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym – najlepiej, aby twaróg miał temperaturę pokojową
(łatwiej się połączy). Dodać mleko, erytrytol, wanilię, gumę ksantanową oraz
odżywkę białkową. Całość zmiksować na gładką, jednolitą masę – nie powinno być
żadnych grudek. Konsystencja powinna przypominać dość gęsty koktajl.
Gotową masę przelać do pojemnika Ninja
Creami, uważając, by nie przekroczyć linii MAX FILL. Pojemnik szczelnie zamknąć
i umieścić w zamrażarce, ustawiając poziomo, na minimum 24 godziny a najlepiej na 36 godzin.
Po pełnym zamrożeniu wyjąć pojemnik z zamrażarki, zamocować w uchwycie maszyny i uruchomić program Ice Cream. Po pierwszym miksowaniu masa będzie nieco sucha o konsystencji proszku – to jest zupełnie naturalne.
W takiej sytuacji zdecydowanie zaleca się użycie funkcji
Re-Spin co najmniej dwa razy, aż do momentu, gdy masa stanie się aksamitna,
gładka i łatwa do nabierania.
Po końcowym miksowaniu można dodać
ulubione składniki jako Mix-In:
- posiekane orzechy
- czekoladę 90%
- mus z owoców
- granolę proteinową
Uruchomić program Mix-In, aby wszystko
delikatnie wmieszać w kremową bazę.
💡Wskazówki i ciekawostki:
Twaróg sernikowy zapewnia aksamitną i
lekką strukturę a przy tym jest naturalnie bogaty w białko i wapń.
Dodatek odżywki białkowej nie tylko
zwiększa wartość odżywczą, ale też nadaje głęboki smak – w zależności od
wybranego aromatu można uzyskać lody waniliowe, czekoladowe, kokosowe,
karmelowe czy pistacjowe.
Mleko pełne (3,2%) pomaga zbalansować
konsystencję – dzięki zawartości tłuszczu masa zyskuje odpowiednią lepkość i
nie zamarza w twardy blok.
Erytrytol pozwala na uzyskanie słodkiego
smaku bez dodawania kalorii i nie wpływa na indeks glikemiczny – idealna opcja
dla osób na diecie niskocukrowej lub redukcyjnej.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz