Lody Białkowe (Ninja Creami)

Lody Białkowe

(Ninja Creami NC300EU)

 

W świecie, w którym zdrowe odżywianie coraz częściej idzie w parze z przyjemnością, lody białkowe stają się symbolem nowoczesnego podejścia do deserów. Nie są już tylko zamiennikiem słodkości „na diecie” – to pełnoprawny posiłek, świadomy wybór, a jednocześnie prawdziwa uczta dla podniebienia. Łączą w sobie to, co kiedyś wydawało się niemożliwe: kremową teksturę, głęboki smak i wartości odżywcze, które wspierają ciało, nie tylko je rozpieszczają.

Tradycyjnie lody kojarzone były z dekadencją – śmietanka, cukier, żółtka, dodatki. Włoskie gelato, francuskie crème glacée czy amerykańskie „scoops” powstały z potrzeby celebrowania chwil, ale rzadko kiedy wpisywały się w styl życia aktywnej, dbającej o siebie osoby. Aż do momentu, gdy na kuchennej scenie pojawiły się… białka. Dokładniej – odżywki białkowe, twarogi, mleka roślinne i niskokaloryczne substytuty cukru, które otworzyły zupełnie nowy rozdział w lodowej historii.

Lody białkowe to kulinarna odpowiedź na potrzeby współczesnych – tych, którzy trenują, dbają o makroskładniki, ale nie chcą rezygnować z przyjemności. To coś więcej niż fit-trend. To styl życia, w którym deser może być źródłem regeneracji po treningu, sycącą przekąską w ciągu dnia albo zdrowym wieczornym rytuałem – bez wyrzutów sumienia, za to z pełną satysfakcją.

Ich największym sekretem jest prostota: dobrej jakości twaróg sernikowy, odżywka białkowa o ulubionym smaku, mleko i odrobina słodyczy – czasem erytrytol, czasem syrop klonowy, czasem tylko wanilia. Wszystko razem tworzy masę, która po zmrożeniu i odpowiednim zmiksowaniu w urządzeniu Ninja Creami zamienia się w gęste, sycące i jedwabiście gładkie lody. A do tego – każda porcja dostarcza solidnej dawki białka, nie powodując nagłych skoków cukru we krwi.

To lody, które nie tylko smakują – one wspierają. I właśnie dlatego tak wiele osób po nie sięga. Nie tylko latem, ale przez cały rok. Nie tylko po siłowni, ale też po ciężkim dniu jako nagroda, jako reset, jako moment tylko dla siebie.

Lody białkowe to więcej niż trend – to dowód, że nowoczesna kuchnia może być zarazem racjonalna i rozpustna. Bo czy jest coś piękniejszego niż deser, który nie szkodzi, a wspiera zdrowie? Który jest lekki, ale syci? Który można jeść bez ograniczeń, wiedząc, że robi się coś dobrego – dla ciała i dla duszy?

To właśnie one – codzienna porcja przyjemności w swojej najlepszej formie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 131 kcal

W tym: Białka 13.10 g | Tłuszcze 6.50 g | Węglowodany 6.90 g (w tym cukry 1.70 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 200 g dobrego twarogu sernikowego

- 1 miarka ulubionej odżywki białkowej

- 0,25 g gumy ksantanowej (ok. ⅛ łyżeczki)

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ👈)

- aromat waniliowy

- 1 łyżka erytrytolu

- 100 ml mleka 3,2%

 

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym – najlepiej, aby twaróg miał temperaturę pokojową (łatwiej się połączy). Dodać mleko, erytrytol, wanilię, gumę ksantanową oraz odżywkę białkową. Całość zmiksować na gładką, jednolitą masę – nie powinno być żadnych grudek. Konsystencja powinna przypominać dość gęsty koktajl.

Gotową masę przelać do pojemnika Ninja Creami, uważając, by nie przekroczyć linii MAX FILL. Pojemnik szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażarce, ustawiając poziomo, na minimum 24 godziny a najlepiej na 36 godzin.

Po pełnym zamrożeniu wyjąć pojemnik z zamrażarki, zamocować w uchwycie maszyny i uruchomić program Ice Cream. Po pierwszym miksowaniu masa będzie nieco sucha o konsystencji proszku – to jest zupełnie naturalne. 

W takiej sytuacji zdecydowanie zaleca się użycie funkcji Re-Spin co najmniej dwa razy, aż do momentu, gdy masa stanie się aksamitna, gładka i łatwa do nabierania.

Po końcowym miksowaniu można dodać ulubione składniki jako Mix-In:

- posiekane orzechy

- czekoladę 90%

- mus z owoców

- granolę proteinową

Uruchomić program Mix-In, aby wszystko delikatnie wmieszać w kremową bazę.

 

💡Wskazówki i ciekawostki:


Twaróg sernikowy zapewnia aksamitną i lekką strukturę a przy tym jest naturalnie bogaty w białko i wapń.

Dodatek odżywki białkowej nie tylko zwiększa wartość odżywczą, ale też nadaje głęboki smak – w zależności od wybranego aromatu można uzyskać lody waniliowe, czekoladowe, kokosowe, karmelowe czy pistacjowe.

Mleko pełne (3,2%) pomaga zbalansować konsystencję – dzięki zawartości tłuszczu masa zyskuje odpowiednią lepkość i nie zamarza w twardy blok.

Erytrytol pozwala na uzyskanie słodkiego smaku bez dodawania kalorii i nie wpływa na indeks glikemiczny – idealna opcja dla osób na diecie niskocukrowej lub redukcyjnej.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty