Sernik Tiramisu

Sernik Tiramisu

Niewiarygodnie pyszny sernik o kawowym smaku z intensywnym aromatem migdałowego likieru a wszystko ukryte pod aksamitnym śmietanowym kremem i udekorowane gorzkim kakao. Sernik idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 310 kcal

W tym: Białka 5.83 g | Tłuszcze 22.11 g | Węglowodany 19.49 g ( w tym cukry 11.34 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na spód:

 

- 300 g kakaowych herbatników

- 200 g podłużnych biszkoptów

- 50 do 70 g masła

- 100 ml likieru Amaretto

- 200 ml bardzo mocnej kawy

 

 

Składniki na masę serową:

 

- 700 g twarogu sernikowego (polecam Piątnicę z ,,wiaderka”)

- 250 g serka Mascarpone

- 150 g cukru trzcinowego

- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 200 ml śmietany kremówki 36%

- 5 jajek

- 50 ml bardzo mocnego, przestudzonego espresso

- 100 ml likieru Amaretto

 

 

Składniki na krem do końcowej dekoracji:

 

- 250 g serka Mascarpone

- 300 ml śmietany kremówki 36%

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 op. śmietan – fix’u do bitej śmietany

- kakao do posypania

 

 

 

 

Przygotowanie spodu:

 

Foremkę o wymiarach ok 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Zaparzyć bardzo mocną kawę i odstawić do przestudzenia.

Masło roztopić w garnuszku.

Herbatniki kakaowe zmiksować w blenderze na drobny proszek. Do zmielonych herbatników dodać roztopione masło i całość dokładnie wymieszać. Masa powinna przypominać tzw.: mokry piasek.

Na dno tortownicy wysypać ok masy ze zmiksowanych herbatników i wyrównać.

Przestudzoną kawę przelać do głębokiego talerza, dodać do niej 100 ml likieru Amaretto i dokładnie wymieszać. Podłużne biszkopty moczyć/nasączać w kawie z likierem i ciasno układać na podłożu z herbatników. Gdy całe dno będzie już dokładnie przykryte nasączonymi biszkoptami wysypać na nie pozostałą część zmiksowanych herbatników, wyrównać i delikatnie ugnieść dłonią (tak, aby nie pozgniatać biszkoptów). Foremkę schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 


 Przygotowanie masy serowej:

 

Piekarnik rozgrzać do 190°C (z funkcją termoobiegu).

Oba sery, śmietankę, cukier trzcinowy umieścić w misie miksera i zacząć ucierać na średnich obrotach do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku). Na koniec do masy wlać przestudzone, bardzo mocne espresso, likier Amaretto oraz opakowanie proszku budyniowego. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremki na herbatnikowo – biszkoptowy spód.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec dalej przez ok. 90 do 100 min. Sernik po upieczeniu pozostawić na ok 1 h w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami a następnie wyjąć na blat i ostudzić do temperatury pokojowej.

Po wystudzeniu sernika przygotować końcową dekorację.

 


Przygotowanie końcowej dekoracji:

 

Śmietanka i serek Mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone.

Cukier puder wymieszać z dwoma opakowaniami śmietan-fix’u.

Śmietankę i serek Mascarpone umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie zaczynając od najniższych obrotów miksera i stopniowo zwiększać je aż do najwyższych (zapobiegnie to rozchlapywaniu śmietanki poza misę). Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier wymieszany ze śmietan–fix’em i ubijać całość aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji. Krem jest gotowy, gdy na wierzchu wyraźnie będą odznaczały się ślady łopatek miksera.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wierch sernika wg własnych preferencji. Na konie całość obficie oprószyć gorzkim kakao i umieścić sernik w lodówce na kilka godzina a najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził i stężał.

Podawać schłodzony.

 





Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty